nieuws

Plannen Stadsblokken Meinerswijk Arnhem voor uiterwaardenpark met woningen

Architectuur

Aan de zuidzijde van de Rijn, tegenover de binnenstad van Arnhem, ligt Stadsblokken Meinerswijk. Dit uiterwaardenlandschap met enkele (voormalige) industrieterreinen wordt omgevormd tot een park met drie gebieden voor woningbouwontwikkelingen. Buro Harro en De Zwarte hond stellen de ontwikkeling van het landschap en de rivier staan hierin centraal.

Plannen Stadsblokken Meinerswijk Arnhem voor uiterwaardenpark met woningen
beeld De Zwarte Hond / Buro Harro

Het masterplan voor Stadsblokken Meinerswijk is op 7 november door KondorWessels Project (KWP) gepresenteerd aan de Arnhemse bevolking. Zij stemde een jaar geleden per referendum in ruime meerderheid vóór het ontwikkelen van het plan. Sindsdien werken Buro Harro en De Zwarte Hond samen aan het ontwerp van het masterplan voor het uiterwaardenpark en de drie nieuwe woongebieden, De Eilanden 3.0. Elk van deze gebieden spelen in op de bestaande kwaliteiten van het gebied, de ligging bij de rivier, de (verborgen) havens, het ruwe industriële karakter, de cultuurhistorische betekenis en het bestaande groene kader.

Meinerseiland

“Meinerseiland ontstaat door het graven van de nieuwe nevengeul. Het schiereiland dat nu nog een bedrijventerrein is wordt opgehoogd (hoogwatervrij) zodat er een glooiend, natuurlijk beboste rivierduin ontstaat waar woningen, cultuur en recreatiefuncties kunnen worden gerealiseerd. De groene aanblik en de landschappelijke beleving van het eiland en zijn omgeving staat centraal. De woningen worden ‘verborgen’ in de bosrand, de oevers zijn openbaar en toegankelijk en het autoverkeer wordt geminimaliseerd. Het schiereiland is toegankelijk via een brug.”

beeld De Zwarte Hond / Buro Harro

beeld De Zwarte Hond / Buro Harro

Haven van Workum

“Het gebied bij de Haven van Workum is nu een afgesloten bedrijventerrein waar aan boten gesleuteld wordt. De haven is momenteel nauwelijks zichtbaar. Het doel is om van deze haven een levendige plek te maken aan het water. Een plek die mede het gezicht van het gebied bepaald en de relatie tussen het landschap, de haven en de stad versterkt. Een publieke jachthaven waar het voor iedereen goed toeven is, maar waar ook nog steeds geklust kan worden. Nieuwe woongebouwen zorgen voor levendigheid in het gebied, ook in de avonduren. Op een pier zal een paviljoen worden gerealiseerd met horeca.”

beeld De Zwarte Hond / Buro Harro

beeld De Zwarte Hond / Buro Harro

ASM Haven

“Het derde ontwikkelgebied is de voormalige ASM haven. Met zijn ligging direct tegenover de Arnhemse binnenstad wordt dit gebied het hart van de nieuwe ontwikkelingen; een nieuwe levendige plek in de stad met het karakter van het industriële verleden. Een gezellige, woeste en natuurlijke plek waar je aan het water kan zitten, een hapje kan eten en een voorstelling kan bezoeken.

beeld De Zwarte Hond / Buro Harro

beeld De Zwarte Hond / Buro Harro

Tussen de Rijn en een nevengeul, omzoomd door bomen en gelegen aan een nieuw glooiend rivierduin- en strandlandschap, een park in het park dat tevens dienst doet als festivallandschap, aan de voet van de bekende John Frostbrug. De nieuwe gebouwen voor wonen, werken en horeca worden zorgvuldig tussen de historische relicten, bestaande bomen en bijzondere vergezichten geplaatst. Hierdoor ontstaat een verrassende bestemming in het groen op een zeer centrale maar nu voor de meeste Arnhemmers nog onbekende locatie.”

beeld De Zwarte Hond / Buro Harro

 

Meer lezen over woningbouw? Lees het nieuwe digimagazine over woningbouw!

 

Reageer op dit artikel