nieuws

Pergola Galore – Off Grid Villa, Camargue, Frankrijk

Architectuur

BLUEROOM uit Rotterdam heeft het ontwerppotentieel onderzocht voor een patiovilla op een locatie van 1000 m2 in de Camargue Region in Frankrijk. De opdrachtgever wilde een hedendaagse levensloopbestendig ontwerp dat ingebed is in de omgeving.

BLUEROOM maakte een ontwerp voor een compacte patiovilla die interactie mogelijk maakt tussen de bewoners maar ook zorgt voor maximale privacy voor diezelfde bewoners. De villa heeft daarvoor een helder orthogonale plattegrond die een strikte scheiding organiseert tussen kantoor aan huis en gastenverblijf in de oostvleugel, woonkamer en keuken in de noordvleugel en privévertrekken in de westvleugel. Aan de zuidzijde komt een natuurbad en biedt een panoramisch uitzicht aan alle vertrekken en terrassen. De verschillende vertrekken worden overkapt met ronde uitkragende pergola’s met terrassen die met bamboe zijn afgewerkt. Het bamboe zorgt niet alleen voor beschutting tegen het zonlicht maar geeft de gebruikers voldoende privacy.

Blueroom patiovilla Frankrijk

Uitzicht woonkamer. Copyright Blueroom

Het huis krijgt de beschikking over een gesloten watersysteem met een biomembraam waterzuiveringsreactor. Het natuurbad met patiobeekjes is een zelfvoorzienende, chloorvrije biotoop met waterplanten. De verdamping van het beek- en badwater zorgt voor natuurlijke verkoeling van de naastgelegen vertrekken. Vloerverwarming en een koelingssysteem zorgen voor de binnentemperatuur.

Patiovilla Frankrijk Blueroom

Vogelvlucht. Copyright Blueroom

De draagstructuur is gemaakt van lokale Pierres stenen en verantwoord gewonnen hout uit de regio voor de pergola’s, de binnenwanden en de meeste kozijnen. Daarnaast wordt 5-laags glas en een duurzaam verlichtingssysteem met een verbruik van 50 procent in vergelijking met led verlichting toegepast.

De komende tijd wordt verder onderzocht hoe duurzaamheidsprincipes verder kunnen worden geïntegreerd in de locatie en de architectuur.

Reageer op dit artikel