nieuws

Paul de Ruiter Architects ontwerpt innovatiecentrum Unilever

Architectuur

Was- en levensmiddelenconcern Unilever is gestart met de bouw van het innovatiecentrum in Wageningen. Het 18.000 vierkante meter grote gebouw moet medio 2019 in gebruik worden genomen. Het zal dan kantoren, laboratoria en een minifabriek voor proefproductie van nieuwe producten bevatten. Het ontwerp is van Paul de Ruiter Architects.

Paul de Ruiter Architects ontwerpt innovatiecentrum Unilever
Impressies: Paul de Ruiter Architects

Het ontwerp van Paul de Ruiter Architects voor het Global Foods Innovation Centre bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. In de Pilot Plant, een mini-fabriek, vindt de proefproductie van nieuwe producten in beperkte volumes plaats. Deze Pilot Plant is verbonden met de Food & Customer Experience, waar in diverse testkeukens dagelijks geëxperimenteerd wordt met innovatieve ingrediënten voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

Paul de Ruiter_Unilever

Medewerkers, experts, studenten en consumenten kunnen hier of in de concept store kennismaken met deze innovaties en hun bevindingen delen. Een licht atrium met zonnedak en brede houten trap verbindt de kantoren en laboratoria van Unilever met de publieke begane grond. Onder het gehele pand is een verdiepte parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Universiteit van Wageningen toegankelijk is.

Paul de Ruiter Unilever

Het Global Foods Innovation Centre van Unilever ambieert bij oplevering te voldoen aan de hoogste BREEAM-norm en circulaire economie principes. Door diverse innovatieve technieken en een geraffineerde indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt het Global Foods Innovation Centre tevens bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

Project details

Opdrachtgever: Unilever
Locatie: Wageningen
Bruto vloeroppervlak: 40.850 m2
Programma: Kantoor, laboratorium, experience kitchens, restaurant, pilot plant en garage
Certificering: BREEAM
Start ontwerp: Najaar 2016
Oplevering: 2019
Ontwerp: Paul de Ruiter Architects
Projectarchitecten: Paul de Ruiter & Noud Paes
Projectleider: Marieke Sijm
Projectteam: Mark Homminga, Ronald Hageman, Marlous Vriethoff
Adviseur contructie: Lucassen Bouwconstructies
Adviseur bouwfysica, brandveiligheid en installaties: DWA & DGMR
Installateur: Hollander Techniek
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Hengelo
Projectmanagement: Arcadis

Reageer op dit artikel