nieuws

OMA wint met Rijnstraat 8 de ARC17 Architectuur Award

Architectuur

Rijnstraat 8 in Den Haag door OMA is winnaar van de ARC17 Architectuur Award. In dit rijkskantoor vloeien bestaande onderdelen en nieuwe interventies op organische wijze over in elkaar. Met enkele trefzekere ingrepen heeft partner Ellen van Loon het gebouw programmatisch en organisatorisch maximaal weten te verbeteren. Dankzij het serreconcept is een integraal duurzaam project gemaakt. In de ogen van de jury is het daarmee veruit het beste project van afgelopen jaar.

Ellen van Loon: ‘Het was hergebruik van een monument dat geen monument is, waar we samen met de oorspronkelijke architect Jan Hoogstad aan hebben gewerkt. Het is zijn erfstuk waar wij samen met hem nieuw leven in hebben geblazen.’

Harm Tilman: ‘Gebouwen worden steeds complexer, maar de architecten die we hier vandaag hebben gezien slagen erin die complexiteit tot goede architectuur te maken.’

Ellen van Loon ontvangt de ARC17 Architectuur Award. Foto: Elvins Fotografie

Ellen van Loon ontvangt de ARC17 Architectuur Award. Foto: Elvins Fotografie

Ellen van Loon OMA ontvangt uit handen van Nanne de Ru (juryvoorzitter ARC17 Architectuur Award) de prijs voor Rijnstraat 8 in Den Haag. Foto Elvins Fotografie

Ellen van Loon OMA ontvangt uit handen van Nanne de Ru (juryvoorzitter ARC17 Architectuur Award) de prijs voor Rijnstraat 8 in Den Haag. Foto Elvins Fotografie

Voor de ARC17 Architectuur Award zijn dit jaar meer dan 160 inzendingen ingediend, een record voor deze prijs. De jury onder leiding van Nanne de Ru zocht naar een gebouw dat architectonisch én duurzaam is en dat deze beide werelden op een interessante manier met elkaar weet te combineren. Kernvraag was steeds of het gebouw daar beter van wordt en of de architectuur verandert als je duurzaamheid integraal meeneemt in het ontwerp. De jury oordeelde dat Rijnstraat 8 in Den Haag door OMA daar van alle projecten verreweg het beste in is geslaagd.

Rijnstraat 8, Foto: Foto: Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

De jury: “Rijnstraat 8 is niet per se een iconisch gebouw. Het vernuft zit in de zorgvuldige en creatieve wijze waarop het bestaande gebouw een nieuw leven is ingeblazen. Door alle beton en puien te laten zitten, is een forse reductie van de carbon footprint bereikt. Als je naar binnen gaat, hoef je niet per se te weten dat het een oud gebouw is. Omgekeerd geeft dit hergebruik een bijzondere ‘touch’ aan het gebouw. Tot slot zit het klimatologisch slim in elkaar.”

 

ARC17 Architectuur Award

De ARC17 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur.

De prijs maakt deel uit van de ARC17 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Doel van ARC17 is het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. De Awards bekronen het allerbeste werk van afgelopen jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail en innovatie. Voorts worden de ARC17 Jong talent Award en de ARC17 Oeuvre Award uitgereikt.

Wil je meer weten van deze Award en wat de jury vond, klik dan hier

Jury ARC17 Architectuur Award

De jury van de ARC17 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Nanne de Ru (voorzitter, Powerhouse Company), Bas van Dam (Being Development), Donna van Milligen Bielke (Studio Donna van Milligen Bielke), Césare Peeren (Superuse Studios) en Harm Tilman (secretaris, de Architect)

ARC17 Architectuur Award is een initiatief van Gira en de Architect

Reageer op dit artikel