nieuws

Nederlandse futuristische bibliotheek een hit in China

Architectuur

Hij is bijna 34.000 vierkante meter groot, er is ruimte voor 1,2 miljoen boeken en ontworpen door Nederlandse architecten. De futuristische bibliotheek in het Chinese Tianjin is begin oktober geopend en krijgt sindsdien behoorlijk wat aandacht met krantenkoppen als “Beste bibliotheek van de wereld” en “de droom van een boekliefhebber”.

In de centrale hal van de bieb staat een auditorium, dat van buitenaf lijkt op de bal van een oog. Daaromheen golven boekenplanken die doorlopen tot in het plafond. Op die golvende planken kunnen bezoekers lopen, zitten en elkaar ontmoeten.

MVRDV_Bibliotheek_Tianjin_China

In het midden van de bieb staat een auditorium dat doet denken aan de bal van een oog

Naast boekenzalen, leeszalen en loungeruimtes zijn er in de bieb ook vergaderzalen, kantoren, computer- en audioruimtes.

MVRDV Bibliotheek Tianjin,China

De achterwand van de planken is bedekt met geprinte boeken

Voor het ontwerp werkte MVRDV samen met het lokale architectenbureau Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI). De wens van het Nederlandse bureau was om de bieb tot het plafond toe te vullen met boeken, maar de opdrachtgever hield dit plan tegen. Wellicht speelde de strakke planning mee: de bieb is in drie jaar gebouwd.

MVRDV_Bibliotheek Tianjin China

De bibliotheek is dus niet tot de nok toe gevuld met boeken. Om toch het gewenste, indrukwekkende, effect te bereiken, is de achterwand van de bovenste planken bedekt met een print van boeken.

De onregelmatige witte traptreden zijn wel gevaarlijk gebleken voor bezoekers die verwonderd omhoog kijken, een selfie nemen of verzonken zijn in een boek: eerder gleed een dame uit over de traptreden en viel met haar hoofd op de grond. Volgens een bewaker zat alles onder het bloed.

Bron: Nos/Beelden AFP/MVRDV/Getty

Foto's

Reageer op dit artikel