nieuws

Mecanoo wint Rijnlandse Architectuur Prijs 2017

Architectuur

RAP Leiden heeft de winnaars van de de Rijnlandse Architectuur Prijs 2017 bekend gemaakt. De verrassende winnaar van de juryprijs is ‘Studentenhuisvesting Langebrug’ van Mecanoo architect Dick van Gameren. Ook de publieksprijs kent een Leidse winnaar: de parkeergarage onder de Lammermarkt behaalde in een spannende strijd met de Catharinabrug en het Galileo Reference Center in Noordwijk 23 procent van de stemmen.

In opdracht van DUWO maakte Mecanoo in 2016 het ontwerp voor nieuwe Studentenhuisvesting in dit historisch stuk Leiden aan de Langebrug. Zowel de stedenbouwkundige oplossingen, de stijlkeuzes en het historisch besef van het ontwerp worden geprezen door de jury. ‘De fijnmazige stedenbouwkundige opzet van het project vinden we van een hoge kwaliteit. (…) Het project past qua schaal en maat perfect in de context en door de nieuwe stegen ontstaan nieuwe routes in de stad.’ En: ‘Hier is een nieuwe manier gevonden het bestaande in een ontwerp op een bijzondere manier terug te laten keren in het heden, een mooie vondst als toevoeging aan een fijnmazige, diverse en mooi gematerialiseerde nieuwbouw als een handschoen passend in de historische binnenstad.’ En dat was waar de jury naar op zoek was: ‘een geniaal idee dat met groot vakmanschap is uitgewerkt en consistent is terug te vinden in het gerealiseerde.’

Studentenhuisvesting Langebrug Leiden door Mecanoo

Studentenhuisvesting Langebrug Leiden door Mecanoo

Parkeergarage-Lammermarkt-copyright-Ronald-Tilleman-Photography wint RAP Publieksprijs

Parkeergarage Lammermarkt door JHK Architecten. Foto: Ronald Tilleman

 Catharinabrug en Woonfabriek

Een bijzondere vermelding is er voor de Catharinabrug van Dp6 architecten en De Woonfabriek van Gaaga Studio for Architecture. De jury meldt: ‘de brug is van een geniale eenvoud, de slinger in de brug brengt de helling binnen de ontwerpeis maar zorgt ook voor zichtbaarheid vanuit de Haarlemmerstraat, een klassieke ontwerpvondst. (…) zeker ’s avonds is de brug een rustig sieraad in de stad.” En over de Woonfabriek: ‘De architect vinden we met dit resultaat een soort duivelskunstenaar – met al die verschillende wooneisen tot dit ontwerp komen is knap. De combinatie van oud en nieuw is overal spannend maar niet geforceerd.’

Lees ook: Nominaties RAP071, de Rijnlandse Architectuurprijs 2017

Stemrecord publieksprijs

Ruim 2600 mensen uit de Leidse regio (en ver daarbuiten) brachten deze editie een stem uit op hun favoriete project, waarmee het record uit 2015 (2481 stemmen) werd verbroken. Een op de vijf stemmen is afkomstig van een Leidenaar, alle andere stemmen komen uit de regio en andere delen van het land. Opvallend is dat twee jaar geleden ook een parkeergarage aan het langste eind trok: Kustwerk Katwijk won toen de publieksprijs.

Foto's

Reageer op dit artikel