nieuws

Hoe breng je circulair bouwen in de praktijk?

Architectuur

Met de realisatie van het circulaire paviljoen Circl voor ABN AMRO zette de Architekten Cie. flinke stappen in een zoektocht naar circulaire architectuur. Constante dialoog met veel betrokken in de bouwkolom leidde tot verschillende innovaties, zoals een gebouwenpaspoort en isolatiemateriaal gemaakt van kleding. Welke rol heeft een architect in een circulair bouwproces?

Hoe breng je circulair bouwen in de praktijk?
foto Ossip van Duivenbode

Volgens associate Hans Hammink leidde de keuze voor circulariteit tot een heel andere rol voor de ontwerper: “Normaal zit je als architect sterk bovenop de esthetiek en gaat het vaak om hoe iets eruit ziet. In het ontwerpproces van Circl was juist gelijkwaardige samenwerking essentieel. Constante dialoog met leveranciers levert uiteindelijk een heel ander gebouw op, waar ik erg blij mee ben.”

Circulaire principes

Circulariteit draait om het vermijden van afval, en volgt in het geval van Circl twee belangrijke principes. Enerzijds is bestaand materiaal opnieuw ingezet. Anderzijds is alles zo ontworpen dat het materiaal eenvoudig hergebruikt kan worden. Hoewel dit twee eenvoudige basisprincipes zijn, druisen ze in tegen veel standaard processen uit de hedendaagse bouwcultuur.

de Architekten Cie. - Circl_ BN AMRO ©Ossip

foto Ossip van Duivenbode

Nieuwe ontwikkelingen

Op sommige onderdelen zoals de houten constructie konden deze principes goed worden toegepast. De dialoog leidde tot nieuwe ontwikkelingen en inzichten bij leveranciers. Op andere onderdelen was het juist erg moeilijk om echt progressie te boeken.

Meer weten? Lees hier het volledige artikel

Reageer op dit artikel