nieuws

Gert Kwekkeboom ontvangt ARC17 Jong Talent Award

Architectuur

De ARC17 Jong Talent Award is uitgereikt aan Gert Kwekkeboom. De jury, onder leiding van Reimar von Meding, is onder de indruk van de de manier waarop de jonge architect zich als maker en initiatiefnemer weet te profileren. Ze prijst zijn brede aanpak, waarmee hij in staat is om tussen verschillende schaalniveaus en partijen te schakelen.

Na het in ontvangst nemen van de ARC17 Jong Talent Award zei Gert Kwekkeboom ‘Wij geloven in maatschappelijke problemen en architectuur maken. Ik zeg we want we zijn met vier en we maken al onze ontwerpen en producten samen.’

Gert Kwekkeboom wint de ARC17 Jong Talent Award

Gert Kwekkeboom wint de ARC17 Jong Talent Award

Gert Kwekkeboom (1984) studeerde cum laude af als architect aan de TU Eindhoven, met een aanvullend vakkenpakket filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Hij deed ervaring op bij Onix, Reitsema&Partners, FABRIC en VenhoevenCS en was medeoprichter van The Cloud Collective. Na het winnen van enkele selecties startte hij samen met Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden en Rick ten Doeschate ook het bureau Civic. Daarmee richt hij zich op het ontwerpen en onderzoeken van publieke gebouwen en materialen.

De kracht van de collaboratieve aanpak

De jury prijst de ondernemende aanpak van Gert Kwekkeboom. Hij toont het lef om de tenders te lijf te gaan en is door slimme samenwerkingen in staat om deze daadwerkelijk te winnen. Een knappe prestatie voor een jong bureau in de huidige tenderwereld. Daarnaast waardeert de jury de manier waarop zijn projecten impact hebben op de stedelijke omgeving.


Civic ontwierp het Nederlands-Vlaams Paviljoen op de Frankfurter Buchmesse in de vorm van een landschappelijke salon. Foto Stijn Bollaert

Voor de ARC17 Jong Talent Award waren de volgende vijf jonge architecten genomineerd: Gert Kwekkeboom (CIVIC architects / The Cloud Collective), Milad Pallesh (Workshop architecten), Elsbeth Ronner (Lilith Ronner van Hooijdonk), Chantal Schoenmakers (IWT) en Raoul Vleugels (Werkstatt). De jury, onder leiding van Reimar von Meding, was onder de indruk van het niveau van de vijf jonge ontwerpers. Zij voorziet dat zij allemaal op een eigen manier het spel in de komende jaren gaan bepalen.

Download hier de whitepaper met alle informatie over de ARC17 Jong Talent Award

Uiteindelijk heeft de jury Gert Kwekkeboom aangewezen als de winnaar van de ARC17 Jong Talent Award. Zij is onder de indruk van de manier waarop hij projecten benadert en zijn visie presenteert. Volgens de jury levert Gert Kwekkeboom met zijn ondernemende aanpak een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de architectuur.

De jury voor de ARC17 Jong Talent Award bestaat dit jaar uit Reimar von Meding (voorzitter, KAW), Job Floris (Monadnock), Alijd van Doorn (ABT), Koj Koning (Woonbedrijf Eindhoven) en Marieke Giele (secretaris, de Architect).

De ARC17 Jong Talent Award maakt deelt uit van de ARC17 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Doel van ARC17 is het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. De Awards bekronen het allerbeste werk van afgelopen jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail en innovatie. Voorts worden de ARC17 Jong talent Award en de ARC17 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC17 Jong Talent Award is een initiatief van de Architect.

 

Lees ook

Reageer op dit artikel