nieuws

En de winnaars van de ARC17 Awards zijn….

Architectuur

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam zijn de prijzen voor de allerbeste projecten van Architectuur, Interieur, Meubel, Detail en Innovatie uitgereikt. Ook nam Kees Christiaanse (KCAP) de ARC17 Oeuvre Award in ontvangst. Daarnaast is Gert Kwekkeboom onderscheiden met de ARC17 Jong Talent Award. Met de ARC Awards wil de redactie creatieve, ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.

En de winnaars van de ARC17 Awards zijn….
Beeld: Elvins fotografie

De winnaars zijn:

ARC17 Architectuur: Rijnstraat 8 in Den Haag door OMA
ARC17 Interieur: Sony Music Entertainment door Space Encounters
ARC17 Detail: Park Vijversburg door Studio Maks en Junya Ishigami
ARC17 Meubel: HUBB door Mecanoo en Gispen
ARC17 Innovatie: Blue City door Superuse Studio

Rijnstraat 8, Den Haag. Foto: Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

ARC17 Architectuur Award

Rijnstraat 8 is compleet en integraal en in de ogen van de jury veruit het beste project. Ellen van Loon van OMA is erin geslaagd om van Rijnstraat op grote schaal en op veel aspecten een beter functionerend gebouw te maken, als antwoord op het bijzondere gebouw van Jan Hoogstad. De jury spreekt van een perfecte renovatie waarbij de oude identiteit is behouden en verbeterd. Door alle beton en puien te laten zitten, is op materiaal-extensieve wijze een nieuw gebouw gemaakt. Dit slimme materiaalgebruik levert een forse reductie van de carbon footprint op. Als je naar binnen gaat, hoef je niet per se te weten dat het een oud gebouw is. Omgekeerd geeft dit hergebruik een extra ‘touch’ aan het gebouw.

De jury voor de ARC17 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Nanne de Ru (voorzitter, Powerhouse Company), Bas van Dam (Being Development), Donna van Milligen Bielke (Studio Donna van Milligen Bielke), Césare Peeren (Superuse Studios) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).
De ARC17 Architectuur Award is een initatief van GIRA en de Architect

Sony Music Entertainment. Foto: Peter Tijhuis

ARC17 Interieur Award

In het kantoor van Sony Music Entertainment zijn de werkplekken radicaal gescheiden van informelere zones, wat door de twee basiskleuren grijs en groen wordt gearticuleerd. Volgens de jury absorbeert deze sterke basis ruis en laat het losheid toe, waarmee een interieur is gemaakt dat verandering aan kan. Daarmee is het project van Space Encounters gekozen tot winnaar van de ARC17 Interieur Award.

De jury, onder leiding van Michiel Hofman, bezocht de drie genomineerde projecten voor ze tot haar oordeel kwam. Uit het juryrapport valt op te maken dat het nog geen uitgemaakte zaak was: “Waar de jury van tevoren enigszins sceptisch was over het daadwerkelijke gevolg van deze heldere basis, verraste het bezoek in meerdere opzichten. Ten opzichte van het harde beeld uit de inzending, geeft een verfijningsslag extra diepte aan het ontwerp. […] Voor een opdrachtgever die op zoek was naar identiteit, creëert Space Encounters een gewaagde en vernieuwende habitat. Ondanks de radicale visie voelt deze prettig en gebalanceerd aan, als een stevige baslijn onder een speelse melodie.”

De jury van ARC17 Interieur Award bestaat uit Michiel Hofman, Hofman Dujardin – voorzitter, Chris Laarman, Concern.Amsterdam, Jaspar Jansen, i29 interior architects, Marnix van der Meer, Zecc Architecten, Willem Wopereis, de Architect – secretaris. De ARC17 Interieur Award is een initatief van SV en de Architect

Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg – JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES & Studio MAKS. Foto Iwan Baan

ARC17 Detail Award

Vanwege het hoge ambitieniveau in de zoektocht naar transparantie en minimalisme is het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg bekroont met de ARC17 Detail Award. Het constructief glazen paviljoen door JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES en Studio MAKS zoekt de grenzen van het mogelijke op. Na lang wikken en wegen tijdens de beoordeling verkoos de jury experiment boven vakmanschap.

Het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg door JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES & Studio MAKS beantwoordt volgens de jury aan alles waarom de ARC17 Detail Award draait: “Het is een uitdagend architectonisch concept waarvan de vernieuwende details zonder twijfel integraal deel uitmaken. […] De zoektocht naar transparantie en minimalisme is een opgave die echt vanuit de ontwerpers zelf is gekomen en tot het maximaal haalbare is doorgevoerd. De bereikte eenvoud is bovendien geen oneliner, maar het resultaat van complexiteit in meerdere opzichten.”

De jury van de ARC17 Detail Award bestaat uit voorzitter Walter Spangenberg van ABT, Thijs van Bijsterveldt van Shift Architecture Urbanism, Mijke Rood van ZZDP Architecten, Leo Versteijlen van SITE urban development en secretaris Willem Wopereis van de Architect. Omdat ABT bij een aantal ingezonden projecten is betrokken, kon Walter Spangenberg geen stem uitbrengen op deze projecten. Om dezelfde rede heeft hij ook bij de uiteindelijke keuze van de winnaar niet gestemd. De ARC17 Detail Award is een initiatief van de Architect en KUBUS

foto: Denis Guzzo

ARC17 Innovatie Award

De ARC17 Innovatie Award wil het draagvlak onder innovatie versterken en daarnaast experiment en vernieuwing stimuleren. Uit de meer dan vijftig ingediende voorstellen wees de jury onder leiding van Francesco Messori unaniem Blue City in Rotterdam door Superuse Studios als winnaar aan. ‘Als je aan een transformatie of renovatie werkt, moet je een langetermijnvisie hebben en deze zichtbaar maken.’

Het project laat zien dat succesvolle projecten van transformatie ver buiten de eigen discipline moeten treden. In de architectuur gaat het niet alleen om het project zelf, maar ook om een toekomstbestendige visie.

De jury van ARC17 Innovatie Award bestaat uit: Francesco Messori, D/Dock – voorzitter; Auke Touwslager, Informationlab en Infotude; Gerrit Vos, Workshop of Wonders;  Anne van der Zwaag, Object en Big Art en Harm Tilman, de Architect – secretaris. De ARC17 Innovatie is een initiatief van Desso en de Architect.

Foto: Mecanoo architecten

ARC17 Meubel Award

Mecanoo wint de ARC17 Meubel Award voor de HUBB. De jury, onder leiding van Diederik Fokkema, prijst de manier waarop het ontwerp inspeelt op een flexibel ruimtegebruik. Daarmee beantwoordt het meubel met een simpel systeem aan de behoeften van gebruikers in de veranderende werkomgeving.

De HUBB door Mecanoo en Gispen is een inrichtingsconcept voor het onderwijs. Het systeem bestaat uit een serie bouwstenen om een bestaande ruimte in verschillende zones in te richten. De indeling is eenvoudig aan te passen door de elementen anders te combineren. Op deze manier faciliteert het meubel verschillende manieren van onderwijs binnen de bestaande structuren van een gebouw.

De jury voor de ARC17 Meubel Award bestaat dit jaar uit Diederik Fokkema (voorzitter, Fokkema & Partners Architecten), Arjen Ribbens (NRC Handelsblad), Lex Pott (Lex Pott), Ramon Beijen (CBRE) en Marieke Giele (secretaris, de Architect). De ARC17 Meubel Award is een initiatief van Rohde&Grahl, Oniro en de Architect

Gert Kwekkeboom

Gert Kwekkeboom

ARC17 Jong Talent

De ARC17 Jong Talent Award is uitgereikt aan Gert Kwekkeboom. De jury, onder leiding van Reimar von Meding, is onder de indruk van de de manier waarop de jonge architect zich als maker en initiatiefnemer weet te profileren. Ze prijst zijn brede aanpak, waarmee hij in staat is om tussen verschillende schaalniveaus en partijen te schakelen.

Gert Kwekkeboom (1984) studeerde cum laude af als architect aan de TU Eindhoven, met een aanvullend vakkenpakket filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Hij deed ervaring op bij Onix, Reitsema&Partners, FABRIC en VenhoevenCS en was medeoprichter van The Cloud Collective. Na het winnen van enkele selecties startte hij samen met Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden en Rick ten Doeschate ook het bureau Civic. Daarmee richt hij zich op het ontwerpen en onderzoeken van publieke gebouwen en materialen..

De jury voor de ARC17 Jong Talent Award bestaat dit jaar uit Reimar von Meding (voorzitter, KAW), Job Floris (Monadnock), Alijd van Doorn (ABT), Koj Koning (Woonbedrijf Eindhoven) en Marieke Giele (secretaris, de Architect). De ARC17 Jong Talent Award is een initiatief van de Architect.

Kees Christiaanse, foto Dik Nicolai

ARC17 Oeuvre Award

Kees Christiaanse (KCAP) is dit jaar onderscheiden met de ARC17 Oeuvre Award. Hij krijgt hem voor zijn werk, zijn eigenzinnige visie op de stad en zijn manier van werken die volstrekt uniek is. De jury onder leiding van Patrick van der Klooster bekroont een groot en invloedrijk architect en stedebouwkundige. Kees Christiaanse werkt aan een breed oeuvre dat blijk geeft van een grondige kennis van de stad. Hij speelt een vooraanstaande rol in de Europese discussie over de rol van stedelijke centra. Projecten als Hafencity in Hamburg, Wijnhaveneiland in Rotterdam en het stationsgebied van Zürich zijn voorlopers.

De ARC17 Oeuvre Award wordt jaarlijks door de redactie van de Architect toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage levert aan de verbetering van de gebouwde omgeving. De jury van dit jaar bestaat uit Patrick van de Klooster (AIR, voorzitter), Wienke Bodewes (Amvest), Ninke Happel (HCVA) en Harm Tilman (de Architect, secretaris). De ARC17 Oeuvre Award is een initiatief van de Architect

ARC17 Awards

De ARC17 Awards is de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Doel van ARC17 is het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. De Awards bekronen het allerbeste werk van afgelopen jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail en innovatie. Voorts worden de ARC17 Jong talent Award en de ARC17 Oeuvre Award uitgereikt.

Meer weten? Download dan hieronder de whitepapers met daarin de juryrapporten, de nominaties en de winnaars.

ARC17 Architectuur

ARC17 Interieur

ARC17 Detail

ARC17 Innovatie

ARC17 Meubel

ARC17 Jong Talent

ARC17 Oeuvre

 

Foto's

Reageer op dit artikel