nieuws

Drawing Out: Material Dialogues with the Boyarsky-collection in het Vlaams Architectuurinstituut

Architectuur

In deSingel zijn de unieke architectuurtekeningen van onder andere Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Daniel Libeskind en Bernard Tschumni bij elkaar gebracht. De tekeningen zijn afkomstig uit de collectie van architect en mentor Alvin Boyarsky. Als reizende tentoonstelling ‘Drawing ambience: Alvin Boyarsky and the Architectural Association’ waren ze eerder al te zien in New York en Berlijn.

Drawing Out: Material Dialogues with the Boyarsky-collection in het Vlaams Architectuurinstituut
Nigel Coates, 1949 Ski Station, 1982 Oil pastel, pen and black ink, gold marker ink, and spattered white ink on dark gray paper (faded to brown) Imagesheet 32.5 x 50 cm, From the Collection of the Alvin Boyarsky Archive

De Pools-Canadese architect Alvin Boyarsky gaf van 1971 tot 1990 leiding aan de Architectural Association School of Architecture in Londen. Hij zag het uitlokken van sociale kritiek als de belangrijkste taak van de school en gooide het roer van het studieprogramma volledig om. Speciale aandacht kwam er voor het architectuurtekenen. Volgens Boyarsky was tekenen niet alleen een middel om te ontwerpen of te presenteren, maar vooral ook een vorm van architectuur.

Uit deze opleiding is een aantal grote architecten naar voren gekomen, waaronder Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Nigel Coates, David Chipperfield, Ben van Berkel en Will Alsop. Hun werk kenmerkte zich in de jaren zeventig en tachtig door de stijgende dynamiek en de internationale uitwisseling van ideeën. In combinatie met een groeiende interesse in tekenen, ga dit een frisse impuls aan de zoektocht naar een nieuwe architecturale taal.

De tentoonstelling Drawing Ambience brengt de unieke tekeningen van deze generatie architecten, die nog tekende, samen. Dit geeft een unieke inkijk in de ideeënwereld van deze architecten.

De tentoonstelling is tot 14 januari te bezoeken in deSingel in Antwerpen.

Zaha Hadid, The World (89 Degrees), 1984 Print with hand applied gouache and ink wash on paper Sheet 69.9 x 57.5 cm, From the Collection of the Alvin Boyarsky Archive image © Zaha Hadid Foundation Zaha Hadid, The World (89 Degrees), 1984. Druk met de hand aangebrachte gouache en inkt op papier. 69.9 x 57.5 cm, Uit de collectie van Alvin Boyarsky Archive. Beeld: © Zaha Hadid Foundation

 

Zaha Hadid, Sperm Table, 1988 © Zaha Hadid. From the Collection of the Alvin Boyarsky Archive Zaha Hadid, Sperm Table, 1988 © Zaha Hadid. Uit de collectie van Alvin Boyarsky Archive

 

Office for Metropolitan Architecture, Site Plan for Parc de la Villette, Paris, 1983 © Office for Metropolitan Architecture. From the Collection of the Alvin Boyarsky Archive Office for Metropolitan Architecture, Plan voor Parc de la Villette, Paris, 1983 © Office for Metropolitan Architecture. Uit de collectie van Alvin Boyarsky Archive

 

Office for Metropolitan Architecture, Alex Wall, The Pleasure of Architecture, 1983 Color screenprint on paper Sheet 77.9 x 51.3 cm, From the Collection of the Alvin Boyarsky Archive image © OMA Office for Metropolitan Architecture, Alex Wall, The Pleasure of Architecture, 1983 Kleuren zeefdruk op papier. 77.9 x 51.3 cm, Uit de collectie van Alvin Boyarsky Archive © OMA

 

Nigel Coates, 1949 Ski Station, 1982 Oil pastel, pen and black ink, gold marker ink, and spattered white ink on dark gray paper (faded to brown) Imagesheet 32.5 x 50 cm, From the Collection of the Alvin Boyarsky Archive Nigel Coates, 1949 Ski Station, 1982. Oliepastel, pen en zwarte inkt, gouden markeerinkt en spattende witte inkt op donkergrijs papier (vervaagd tot bruin). 32.5 x 50 cm. Uit de collectie van Alvin Boyarsky Archive

 

Jeremie Frank, The Macrophone, 1981 Technical pen and ink, airbrush and ink, collage and graphite underdrawing on paper board 81 x 111.4 cm, From the Collection of the Alvin Boyarsky Archive image Jeremie Frank Jeremie Frank, The Macrophone, 1981 Technische pen en inkt, airbrush en inkt, collage en grafiet ondertekening op karton. 81 x 111.4 cm. Uit de collectie van Alvin Boyarsky Archive. Beeld: Jeremie Frank

 

Daniel Libeskind, Micromegas, The Garden, 1979 © Daniel Libeskind. From the Collection of the Alvin Boyarsky Archive Daniel Libeskind, Micromegas, The Garden, 1979 © Daniel Libeskind. Uit de collectie van Alvin Boyarsky Archive

Reageer op dit artikel