nieuws

Barcelona-paviljoen Mies van der Rohe verliest zijn marmeren muren

Architectuur

Door alle marmeren muren te bedekken met witte panelen maken architecten Anna en Eugeni Bach het Barcelona Paviljoen van Mies van der Rohe nog minimaler dan ooit tevoren. De Spaanse architecten zijn momenteel bezig met het transformeren van het meesterwerk van Ludwig Mies van der Rohe. In de loop van een week verbergen ze geleidelijk alle kenmerkende marmeren muuroppervlakten achter witte vinylschermen.

Barcelona-paviljoen Mies van der Rohe verliest zijn marmeren muren
Fotografie is van Adrià Goula.

Hun doel is om de structuur van staal, glas en marmer volledig te transformeren, zodat het meer op een model lijkt dan een gebouw. Deze eenvoudige handeling verandert het paviljoen in een mock-up van 1:1. ‘In een representatie van zichzelf die de deur opent voor meerdere interpretaties, zoals de waarde van het origineel, de rol van het witte oppervlak als een beeld van de moderniteit, en het belang van materialiteit in de perceptie van ruimte”, zegt het ontwerpersduo.

Deze laatste installatie, ‘Mies Missing Materiality’ verandert het  uiterlijk van het paviljoen drastisch en dat is wat de architecten voor ogen hebben. Door de materialiteit van het gebouw te verwijderen, hopen de twee het historische belang van dit aspect van het gebouw in twijfel te trekken. ‘Om het paviljoen in Barcelona van de homogeniserende witheid te voorzien verdwijnt een van de bepalende kenmerken van de moderne architectuur. Tegelijkertijd betekent het ook dat het paviljoen wordt ontdaan van zijn materialiteit en zijn unieke kenmerken als icoon van de moderne beweging. Het moet de bezoekers helpen hun ideeën ten aanzien van het paviljoen te heroverwegen en vanuit hun eigen ervaring het paviljoen te beleven.’


Het project de laatste in een reeks tijdelijke installaties. Eerder vulde de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei de zwembaden met koffie en melk (2009) en vulde de Spaanse architect Andrés Jaque (2013) hem met rommel uit de kelder.

De transformatie is voltooid tegen 16 november 2017, wanneer het een debat op gang brengt tussen Anna en Eugeni Bach en collega-architecten María Langarita en Carlos Quintáns. De panelen worden op 27 november 2017verwijderd en brengen het paviljoen terug in zijn vorige staat.

Reageer op dit artikel