nieuws

ARC17 Detail Award naar glazen Bezoekerspaviljoen Vijversburg

Architectuur

Vanwege het hoge ambitieniveau in de zoektocht naar transparantie en minimalisme is het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg bekroont met de ARC17 Detail Award. Het constructief glazen paviljoen door STUDIO MAKS en JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES zoekt de grenzen van het mogelijke op. Na lang wikken en wegen tijdens de beoordeling verkoos de jury experiment boven vakmanschap.

Hoe kom je tot zo’n detail is de vraag die werd gesteld tijdens de uitreiking van de Award? ‘Dromen. We wilden transparantie: steeds minder kolommen naar de gevel, toen alleen de kozijnen als constructie en toen alleen nog maar glas.’

Marieke Kums van STUDIO MAKS ARC17 Detail Award

Marieke Kums van STUDIO MAKS neemt de ARC17 Detail Award in ontvangst. Foto: Elvins Fotografie

De ARC17 Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Naast het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg was ook Musis Sacrum door Van Dongen-Koschuch Architects & Planners genomineerd voor de award. Na een bezoek aan beide projecten is door de jury lang gediscussieerd. Wat betreft de samenhang tussen de details en architectuur scoren beide projecten hoog.

Het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg door STUDIO MAKS en JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES beantwoordt volgens de jury aan alles waarom de ARC17 Detail Award draait: “Het is een uitdagend architectonisch concept waarvan de vernieuwende details zonder twijfel integraal deel uitmaken. […] De zoektocht naar transparantie en minimalisme is een opgave die echt vanuit de ontwerpers zelf is gekomen en tot het maximaal haalbare is doorgevoerd. De bereikte eenvoud is bovendien geen oneliner, maar het resultaat van complexiteit in meerdere opzichten.”

ARC17 Awards

Voor de ARC17 Detail Award werden in totaal 46 projecten ingezonden, waaruit de jury in een eerste ronde een top vijf en twee nominaties selecteerde, die ze later bezocht. Op 30 november vond de uitreiking van de ARC17 Awards plaats in de Kauwgom Ballen Fabriek in Amsterdam.

Download de whitepaper en lees meer over de winnaar, de genomineerden en de jury van de ARC17 Detail Award

De jury van de ARC17 Detail Award bestaat uit voorzitter Walter Spangenberg van ABT, Thijs van Bijsterveldt van Shift Architecture Urbanism, Mijke Rood van ZZDP Architecten, Leo Versteijlen van SITE urban development en secretaris Willem Wopereis van de Architect. Omdat ABT bij een aantal ingezonden projecten is betrokken, kon Walter Spangenberg geen stem uitbrengen op deze projecten. Om dezelfde rede heeft hij ook bij de uiteindelijke keuze van de winnaar niet gestemd.

De ARC17 Detail Award maakt deel uit van de ARC17 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Doel van ARC17 is het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. De Awards bekronen het allerbeste werk van afgelopen jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail en innovatie. Voorts worden de ARC17 Jong talent Award en de ARC17 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC17 Detail Award is een initiatief van de Architect en KUBUS

Reageer op dit artikel