nieuws

Agendatip: Speed Up / Slow Down: Redesigning Amsterdam

Architectuur

Het afgelopen jaar bracht Architectuurcentrum Amsterdam meer dan 60 professionals bijeen voor een ambitieuze reeks ontwerpstudio’s. Onder het motto ‘Versnellen – Vertragen’ onderzochten zij in teams de uitdagingen, beperkingen en mogelijkheden van zes hotspots in Amsterdam.

Agendatip: Speed Up / Slow Down: Redesigning Amsterdam

Het resultaat van ‘Versnellen – Vertragen’ is te bezichtigen in de tentoonstelling Speed Up / Slow Down – Redesigning Amsterdam die op 15 december opent in Architectuurcentrum Amsterdam.

Ontwerpstudio’s
Van mei tot en met december 2017 fungeerde Architectuurcentrum Amsterdam zesmaal als architectonische denktank van de stad. De ontwerpstudio’s zijn niet alleen een middel om te reageren op de groei(-stuipen) van de stad, maar ook een pleidooi voor dialoog op het gebied van stadsontwikkeling en -ontwerp. Ieder team kreeg twee dagen de tijd om te reageren op een opmerkelijk gebied in de stad. Deelnemers zijn experts vanuit verschillende professionele invalshoeken: van ontwerper tot corporatie, van kunstenaar tot investeerder. Door ideeën over en weer te delen ontstaat een frisse blik op de vraagstukken waar Amsterdam als stad in versnelde ontwikkeling mee worstelt.

Zes locaties

De ontwerpstudio’s richten zich op zes onderzoekslocaties die van bijzondere waarde zijn in het huidige ontwikkelklimaat of die een buitengewone uitdaging vormen: het Oosterdok, Sloterdijk, Zuidoost, Hamerkwartier, IJburg II en de Zaanstraat. Elk van deze locaties vertegenwoordigt een specifieke ontwerpvraag. Zo draait het bij IJburg II met name om duurzaamheid en bij Zuidoost om de binding met de rest van de stad. De resultaten samen laten zich echter bovenal lezen als een pleidooi voor het behoud van de menselijke maat, het creëren van verbondenheid op verschillende niveaus, het belang van hoogwaardige openbare ruimte en het in stand houden van diversiteit in de stad.

Tentoonstelling

De tentoonstelling biedt een beknopt overzicht van de resultaten. De expositie presenteert een selectie van schetsen, foto’s, en video’s op tekentafels, zodat het creatieve proces invoelbaar wordt gemaakt. De expositie prikkelt de bezoeker ook om zelf te reflecteren op de stad. Hoe ontwikkelt deze zich de komende jaren, en wat is er mogelijk wanneer we zoeken naar gezamenlijke oplossingen?

Publicatie

De resultaten van de ontwerpstudio’s worden gebundeld in een digitale publicatie. De website ontwerpstudio.arcam.nl biedt per gebied inzicht in de historische en huidige context, de deelnemers, het ontwerpproces en het eindresultaat. De publicatie is een aanjager voor discussie of reflectie op de stad – niet alleen voor ontwerpers, maar ook voor beleidsmakers, ondernemers en bewoners.

Tentoonstelling Speed Up / SLow Down: Redesigning Amsterdam
15 december 2017 t/m 18 februari
Architectuurcentrum Amsterdam
Prins Hendrikkade 600
din-zon, 13-17 uur
Gratis entree
www.arcam.nl

Studiodeelnemers:  (in alfabetische volgorde):
Hester Aardse (Gemeente Amsterdam) – Sietse Agema (AEB) – Wouter van Alebeek (WE architecten) – Liza van Alpen (Gemeente Amsterdam) – Arda Basak (Lingotto) – Sander van den Bosch (DELVA Landscape Architects / Urbanism) – Bart Bozelie (Eigen Haard) – Heleen Bults (Gemeente Amsterdam) – Pascal Cornips (Benthem Crouwel Architects) – Steven Delva (DELVA Landscape Architects / Urbanism) – Joris Deur (ZZDP architecten) – Rob van Dijk (Dijk & Co) – Desirée Eggink (Rijnboutt) – Annemarie Ferwerda – Noordermeer (De Key) – Thomas Galesloot (Gemeente Amsterdam) – Wilcher Gielstra (Gemeente Amsterdam) – Brecht Goeman (Atelier PUUUR) – Toine van Goethem (Gemeente Amsterdam) – Hilde Grundemann (Ymere) – Michelle Gulickx (Architectuurcentrum Amsterdam) – Amito Haarhuis (NEMO) – Erik Havermans (Eigen Haard) – Albert Herder (Studioninedots) – Ron van Heusden (Gemeente Amsterdam) – Bibi Heuvelink (De Nieuwe Collectie) – Alicia Hobbel (Greenwheels) – Harmen de Hoop (Kunstenaar) – Maurits Jongebreur (Bouwinvest) – Daniel Jongtien (Benthem Crouwel Architects) – Jurgen Krabbenborg (Gemeente Amsterdam) – Jerryt Krombeen (Gemeente Amsterdam) – Jan Maas (BOOM Landscape) – Eloise Maingay Molkenboer (VORM) – Bjarne Mastenbroek (SeARCH) – Jeroen van Mechelen (Studio JVM) – Veronika Meijer (Gemeente Amsterdam) – Stefan Mol (Waternet) – Joep Mollink (MOPET architecten) – Andreas Mulder (Gemeente Amsterdam) – Eric Nagengast (Rochdale) – Marijke Nas (Dura Vermeer ) – Jos Paalman (Gemeente Amsterdam) – Marjolein Peters (Gemeente Amsterdam) – Rienk Postuma (De Key) – Harry Reijnders (architect) – Esther Reith (Gemeente Amsterdam) – Edgars Rožkalns (Studio Valkenier) – Peter Sagius (OVG Real Estate) – Adam Smit (ZZDP Architecten) – Lavinia Spruit (Benthem Crouwel Architects) – Ebe Treffers (Wonam) – Wouter Valkenier (Studio Valkenier) – Noortje Veldhof (Dura Vermeer) – Maartje Veldkamp (Gemeente Amsterdam) – Willem Velthoven (Mediamatic) – Xander Vermeulen Windsant (XVW architecten) – Bart Vlaanderen (Gemeente Amsterdam) – Hanne de Vos (B-architecten) – Christopher de Vries (Rademacher de Vries Architects) – Dirkjan van Wieringhen Borski (BNB Architecten) – Petar Zaklanovic (Basic City) – Julietta Zanders (z’anders architectuur).

Reageer op dit artikel