nieuws

Winy Maas in Den Haag: eive wenne

Architectuur

De verwachtte bevolkingsgroei van Den Haag kost de gemeente de nodige hoofdbrekens. Nu telt de hofstad 525.000 inwoners maar in 2040 zijn dit er 625.000. De groei wordt veroorzaakt door de buitenlandse migratie (statushouders en expats) en in mindere mate door de natuurlijke aanwas. Waar laat je al deze inwoners? Mede door het loslaten van de maximale bouwhoogte van 140 meter in de stad maakte Winy Maas (MVRDV) een plan dat de tongen aardig losmaakte.

De Rotterdamse architect liet in opdracht van de gemeente onlangs zijn licht schijnen over de toekomst van Den Haag. Om snel duizenden woningen bij te bouwen, komen er woontorens in de gebieden rond de treinstations, op de Binckhorst en in Escamp. Daarbij is in principe geen maximum meer aan de bouwhoogte. Maar Maas ging verder dan alleen deze plannen. Hij bedacht een aantal oplossingen voor het Den Haag van 2040.  In de ene variant staat de kust vol woontorens, in een andere is er hoogbouw bij stations of langs invalswegen. Ook bedacht de architect een scenario waarin Den Haag helemaal geen hoogbouw krijgt, maar de bevolkingsgroei volledig voor rekening van Rotterdam komt. “Dit werd al snel als niet reëel van tafel geveegd’’, zegt Maas tegen het AD.

Maar het meest omstreden idee in zijn plannen zijn de woontorens die hij aan de rand van het Haagse Bos wil plaatsen. Tegen het AD zei hij hierover: “Als je daar honderd torens van circa 120 meter hoog neerzet, moet het volgens onze berekeningen voldoende zijn om de verwachte bevolkingsgroei op te vangen.’’ Dat dienen overigens geen gewone woontorens te worden, betoogt Maas. “Geen rechttoe rechtaan blokkendozen, maar speelse ontwerpen. Die aan alle kanten een beetje in en uitspringen, zodat er ruimte is voor veel tuinen. Het groen uit het Haagse Bos loopt dan door in de gebouwen.’’

Het plan van Maas is niet het enige plan. Meerdere ideeën zijn bij de gemeene Den Haag binnengekomen.
Zo was er bijvoorbeeld het plan van TeamLefGoZah voor Scheveningen

Tegenstand

Maas rekende wel op tegenstand. ‘Er zal ongetwijfeld tegenstand zijn. Maar het is een democratisch proces. Als er een meerderheid voor is, dan is het kansrijk.’ Na plaatsing van zijn idee op onze facebookpagina stroomden de reacties binnen. Onderstaand een greep uit de reacties:

Piet Vollaard Het heeft wel wat zo’n Central Park voor Den Haag. Misschien wordt er dan ook wat beter op de bomen gepast. En daar hoort dan wel significante bebouwing omheen. Dus ik zou zeggen werk t wat beter uit en leg t voor aan de Hagenezen.

Josse Popma Ik hou van Winy!
Vrolijke optimistische slimme vent. Zet mensen aan het denken en creëert ook nog eens verfrissende inspirerende plekken. Go go MVRDV.

Rob Smelt Groots idee, liever geen uniforme ontwikkeling. Dan wordt het weer architectisme. Kleurrijk en ‘van de mensen’ maken.

Ab van Dalen Over dit soort plannen moet je geen democratische mening vragen. Napoleon en Lodewijk XIV deden dat ook niet. Gewoon doordrukken zo’n plan.

Fred Schoorl Geen plan, maar een statement. Dat past bij ‘het Haagse’.

Rico Zweers Winy is prima bezig. Onze stad kan wel wat Rotterdams doorpakken gebruiken

Paul Broekhuisen Heerlijk, wat is stedenbouw toch een makkelijk vak. Een dagje oh en aah, en dan die zotte rendering zo voor eeuwig onder in de la met megalomane architectendromen. En wat heeft dit advies allemaal gekost?

 

AD_Haagse Bos _Woontorens _Winy Maas

De foto uit het AD. © Hans van Kralingen

 

Central Park Den Haag plan van Winy Maas

De originele foto uit het plan van Winy Maas

Jan Knikker MVRDV

Maar ook Jan Knikker van MVDRV reageerde op Facebook: ‘Grappig. Dit is geen plan van Winy Maas maar een discussiestuk (werkt dus) en een volumestudie. De render in het AD is niet van ons, wij zien dit als een abstracte studie die de verdichting van Den Haag bespreekt. Er waren nog veel meer locaties die de enorme taak van Den Haag visualiseren’.

De column van Sjaak Bral

Sjaak Bral, naast cabaretier, ook dagelijks columnist van het AD en voorvechter van de Den Haag, schreef een reactie in het AD. In het kort: ‘Voor iemand die is opgeleid om ruimtelijk inzicht te verwerven, verbaast het mij dat deze roofridder van de ruimte niet verder denkt. Je kan het bos aan twee kanten bebouwen, zeker, maar waarom niet nog een rij er tussenin zetten? Dat bos is immers toch naar de klote. Sterker: hak dat héle Haagse bos weg, Winy. Zoals de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan om hun V2-raketten te installeren. Vreemd dat Winy daar zelf niet op gekomen is. Hij is immers als Rotterdammer min of meer opgeleid door de Duitsers. Maar laten wij niet te zwaar oordelen over Winy Maas. Zelden is iemand zó ver gekomen met zó weinig hersens. Mede om die reden: pek en veren en de stad uit met die koekwaus.’

Reactie van de Gemeente Den Haag

Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, stadsontwikkeling) reageerde in het AD op de commotie over de plannen van Maas. Hij antwoordde op de vraag of het echt waar is dat binnenkort woontorens rondom het Haagse Bos staan: ‘Geen sprake van’. De oplossing van Maas is niet die van Wijsmuller. ‘We zijn ons ervan bewust dat je niet aan hoogbouw ontkomt als je alle nieuwe Hagenaars een plek wilt geven. Maar die torens willen we in de buurt van de stations, op de Binckhorst of in Den Haag Zuidwest. Ik wil geen honderd piketpalen naast het Haagse Bos.’

Het laatste woord is aan de bedenker van het plan Winy Maas

Maas reageert in het AD op onder andere Bral:  ‘Ik deed een aantal suggesties in opdracht van de gemeente Den Haag voor het oplossen van de woonproblematiek: in zee, langs de kust, of je knapt die rommel in Scheveningen eens op. Want dat is een allegaartje daar.’ Grappig is dat ik mijn voorstellen voor een zaal met Hagenezen presenteerde, en het publiek er massaal vóór stemde. Dit is ook mijn werkwijze: met open vizier. Ofwel: de nuchtere Rotterdammert laat zich niet afschrikken door een Haagse tirade. ‘Kijk, dit is de toekomst van de stad. Men probeert ook een metrolijn tot stand te brengen tussen Den Haag Centraal en Scheveningen. Kost 3 miljard euro. Ik vind dat allemaal geenszins idioot, naïef of nazistisch.’

Slotvraag, en misschien om Sjaak Bral gerust te stellen: wordt Den Haag met al die weelderige wolkenkrabbers en andere architectonische spierballerij niet heel erg Rotterdams? ‘Nee joh’, besluit hij. ‘Den Haag blijft juist heel Haags.’ Ik denk ook niet dat meneer Bral doorheeft dat dit allemaal onderdeel is van gesprekken met Den Haag. Hij verschiet hier zijn eigen veren. Wie is er nou dom?’

Bron: AD.nl/Den Haag.nl/Facebook de Architect

Reageer op dit artikel