nieuws

Video: KAPKAR / ZM-S*B3-JH van Frank Havermans

Architectuur

Als een reusachtige spin klemt het kunstwerk van Frank Havermans zich aan de zuidgevel van het SCHUNCK*Glaspaleis. In KAPKAR / ZM-S*B3-JH heeft de ontwerper de geschiedenis van de mijnbouw en het toekomstige beeld van de robotica met elkaar verweven.

Video: KAPKAR / ZM-S*B3-JH van Frank Havermans

Het kunstwerk heeft zich met zijn lange robotarmen spreekwoordelijk voorzichtig vastgeklemd aan de gevel van het gebouw. Vastgeklemd in de zin van tijdelijk omdat het figuurlijk niet mogelijk is zich  aan het modernistische glaspaleis te hechten. Het kunstwerk is tijdelijk, zeker tot 12 november, maar mogelijk langer te zien aan de zuidmuur van het Glaspaleis.

 

Het kunstwerk combineert de gedachte van Havermans over stedelijke identiteit en visualiseert het de toekomst. De kaart van schafttoren 3 van de verdwenen industriële mijnbouw van Heerlen is als basis gebruikt en is ondersteboven in de installatie verwerkt. Het wiel aan de bovenzijde van de as is bewust weggelaten, dit om het beeld van de geschiedenis niet te laten overheersen. De installatie eindigt zeven meter boven het straatoppervlak. De punt wijst naar beneden, naar de mijnbouwgeschiedenis van Heerlen. Die geschiedenis ligt veelal ondergronds in het stedelijke gebied dat voortdurend gebruikt en bebouwd is. De visuele resonantie naar de verdwijning van deze industriële architectuur, die deel uitmaakt van het collectieve geheugen en de impact van toekomstige ingrepen, biedt ruimte om na te denken over de architectuur van de stad en het potentieel van zijn uiterlijk.

Te zien tot 12 november, maar mogelijk langer.
Installatie: 1120 cm x 1230 cm x 780 cm
Materiaal: Hout, staal, staalkabels
Ontwerp: Studio Frank Havermans
Bouw: Studio Frank Havermans

 

Reageer op dit artikel