nieuws

Van kweekschool naar woonlocatie

Architectuur

META, BOB361, Callebaut en OKRA zijn de winnaars van de herbestemming voor de Normaalschoollocatie (Kweekschool/PABO) in Lier. Naast de historische bestaande gebouwen die bewaard blijven komt een incubator en 140 wooneenheden.

Van kweekschool naar woonlocatie

De locatie heeft een bebouwde oppervlakte van meer dan 20.000m2. De herontwikkeling stimuleert, mede dankzij de de inpassing van de nieuwe wooneenheden, een nieuwe publiek toegankelijk gebied. Elke open ruimte onderscheidt zich door het specifieke karakter ervan. De aaneenschakeling vormt logische circulatie-assen door de locatie.

Inplantingsplan, toont het Willem I Plein of het centrale plein van de locatie in Lier met de doorwaadbare circulatieassen

Het programma bestaat uit een publiek deel met een horecazaak en een incubator, drie buurtwinkels en een kantoorgebouwtje. De incubator wordt een broedplaats voor startende ondernemers en creatievelingen in Lier.

Lees meer over Vincent Callebaut

Daarnaast bestaat de locatie uitsluitend uit woonfuncties. Iedere vorm van woningbouw komt aan bod: herbestemmingswoningen in het bestaande schoolpatrimonium, nieuwbouwappartementen voor jonge starters en gezinnen, een cohousingsproject van tien units in het voormalig klooster der predikheren De Kluis, acht grondgebonden rijwoningen met privetuin, praktijkwoningen, kangoeroewoningen, comfortappartementen en cascowoningen.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: Projectontwikkelaar Vanhaerents Development, Artes Projects
Locatie: Berlaarsestraat, Lier
Architecten: META architectuurbureau, BOB361 architects
Architect renovatie: Callebaut-achitecten
Landschapsarchitectuur: OKRA Landschapsarchitecten
Studiebureau omgevingsaanleg: Atelier Ruimtelijk Advies
Studiebureau speciale technieken en epb: Studiebureau Boydens
Studiebureau Stabiliteit: Stedec
Studiebureau Akoestiek: Bureau de Fonseca
Aannemer: Artes Roegiers
Aannemer Renovatie: Artes Woudenberg

Resultaten voor ‘Callebaut’

 

Reageer op dit artikel