nieuws

Platform materialenpaspoort in de lucht

Architectuur

Madaster, het ‘kadaster’ voor materialen, is gelanceerd. Vanuit deze online bibliotheek kan van elk vastgoed object een digitaal materialenpaspoort gegenereerd worden.

Het documenteren, registreren en archiveren van materialen in gebouwen maakt hergebruik van materialen eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval.

Het plan dat architect Thomas Rau en Pablo van den Bosch, bestuurders van de Madaster Foundation, op 17 februari 2017 presenteerden aan een select publiek is realiteit geworden. Mede dankzij de financiële en inhoudelijke steun van de 33 zogeheten Kennedy’s kon de Madaster Foundation binnen 7 maanden haar doel bereiken.

Lees ook de vandaag verschenen blog van Harm Tilman over onder andere Madaster

‘Onze planeet is een gesloten systeem en daarom moeten wij de limited editions ongelimiteerd faciliteren. De huidige situatie laat zien dat materialen hun identiteit verliezen, waardoor zij afval worden. Afval kan worden geëlimineerd door materialen een gedocumenteerde identiteit te geven via een materialenpaspoort’, aldus Rau.

De veelomvattende informatie in een materialenpaspoort helpt gebouweigenaren, ontwerpers en bouwers om nieuwe afwegingen te maken tijdens het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen. Ook kunnen financiers op basis van het materialenpaspoort volgens hem de waarde van de materialen opnemen in de totale waardebepaling van het object.

Resultaten voor ‘Thomas Rau’

Reageer op dit artikel