nieuws

Ontwerpwedstrijd voor visueel concept rondom Binnenhof

Architectuur

Wie zorgt ervoor dat de binnenstad van Den Haag en omgeving tijdens de aankomende renovatie van het Binnenhof een aansprekende en inspirerende trekpleister blijft? Dat is de uitdaging bij de ontwerpwedstrijd Binnenhof InsideOut, georganiseerd door FaberExposize in samenwerking met Dutch Design Week (DDW). Tot 1 juli 2018 kunnen creatieve professionals een verrassend concept inzenden dat de bakermat van de Nederlandse democratie de komende jaren zicht- en voelbaar houdt.

Ontwerpwedstrijd voor visueel concept rondom Binnenhof

Het complete Binnenhof – met onder andere de Eerste en Tweede Kamer, Ridderzaal en het Torentje – verdwijnt vanaf 2020 ruim vijf jaar achter steigers voor een renovatie. De ontwerpwedstrijd Binnenhof InsideOut is erop gericht het centrum van de Nederlandse democratie tijdens de renovatie op een andere manier aansprekend voor het voetlicht te brengen. Zowel fotografen, architecten, grafisch ontwerpers als productontwerpers, inclusief studenten aan de betreffende vakopleidingen, worden uitgedaagd om een visueel concept te bedenken voor de openbare ruimte rondom het Binnenhof. Een innovatief concept dat een publieksattractie op zichzelf is en mensen gedurende de renovatie gaat verrassen.

Lees ook de blog van Matthijs de Boer: Het Binnenhof binnenstebuiten

Het Binnenhof is het oudste parlementaire gebouw van Europa dat nog steeds in gebruik is. Met 800 jaar geschiedenis herbergt het Binnenhof een schat aan verhalen, intriges en historische momenten. Binnenhof InsideOut wil die letterlijk van binnen naar buiten halen. Gevraagd wordt om een origineel concept dat de historie zichtbaar en voelbaar maakt, en tegelijkertijd relevant en actueel is. Ook moet het concept voldoende aanknopingspunten bieden voor bijvoorbeeld ondernemers, musea, theatermakers en kunstenaars.

Stock_Den Haag_Binnenhof_Mauritshuis

Tentoonstelling

De inzendtermijn loopt tot 1 juli 2018. Inzendingen in de categorieën: professionals en studenten. De jury wordt voorgezeten door Hedy d’Ancona. Voor de winnende ontwerpen zijn geldprijzen beschikbaar van 500 tot 5.000 euro. Beoordelingscriteria zijn behalve originaliteit ook de ideeën voor de uitvoering en het gebruik van materialen, technieken en media. Tijdens de Dutch Design Week 2018 komt er een tentoonstelling van een selectie van inzendingen, prijswinnaars en eervolle vermeldingen.

Realisatie

Of een inzending ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt, staat los van het oordeel van de jury. Dit laat initiatiefnemer van de ontwerpwedstrijd, FaberExposize, over aan het Kernteam Omgeving Binnenhof waarmee nauw contact wordt onderhouden. Dit team, dat ook deel uitmaakt van de jury, is verantwoordelijk voor een aantrekkelijk omgevingsprogramma tijdens de renovatie voor alle doelgroepen van de betrokken partijen die zij vertegenwoordigt: variërend van de bewoners van de binnenstad, tot de internationale bezoeker van Den Haag.

Binnenhof InsideOut wordt georganiseerd door FaberExposize, in samenwerking met Dutch Design Week en de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).

Kijk voor meer informatie over de opdracht, het wedstrijdreglement en de inschrijvingsprocedure op www.binnenhofinsideout.nl.

Resultaten voor ‘binnenhof’

Reageer op dit artikel