nieuws

Update: Neave Brown winnaar RIBA Royal Gold Medal reageert op Grenfell Tower

Architectuur

Neave Brown krijgt de RIBA Gold Medal 2018 omgehangen. Brown, de modernistische architect is het meest bekend om zijn Alexandra Road woningbouwproject in de buurt van Swiss Cottage, gebouwd door de gemeente Camden. Hij krijgt de prijs als waardering voor zijn complete oeuvre.

Update: Neave Brown winnaar RIBA Royal Gold Medal reageert op Grenfell Tower

Alexandra Road

Het opvallende woningbouwproject met de opvallende betonnen terrassen en ruime flats biedt niet alleen onderdak aan 500 woningen maar is het volgens Neave ‘een stadje’ met winkels, een buurthuis, een school voor speciaal onderwijs, ook voor jongeren met leerproblemen en een openbaar park van 16.000 m2. 

RIBA Gold Medal 2018 Neave-Brown_WOningbuw

Brown gelooft dat elk huis een eigen voordeur moet hebben die rechtstreeks opent op een netwerk van routes en straten die een stad vormen. Daarnaast streeft hij naar een eigen buitenruimte  in de vorm van een dakterras of terras. Elk van deze kwaliteiten werd door Brown op Alexandra Road opgenomen.

Reactie Brown

Brown reageert “All my work! I got it just by flying blind, I seem to have been flying all my life. The Royal Gold Medal is entirely unexpected and overwhelming. It’s recognition of the significance of my architecture, its quality and its current urgent social relevance. Marvellous!”

De medaille is de hoogte onderscheiding in het Verenigd Koninkrijk voor Architectuur. De laureaat van 2018 gaat deel uitmaken van het exclusieve gezelschap waar ook Zaha Hadid (2016), Frank Gehry (2000), Norman Foster (1983), Frank Lloyd wright (1941) en Herman Hertzberger (2012) en Rem Koolhaas (2004).

Neave Brown met RIBA Gold Medal 2017

Grenfell Tower

In een interview met Ella Braidwood van het Engelse Architects Journal reageerde de 88-jarige architect op de brand in de Grenfell Tower. Een aantal architecten vertelden in een interview met het tijdschrift dat zij hun rol in projectteams de afgelopen jaren hebben zien afnemen. Aan de gelauwerde architect werd gevraagd of dit inderdaad zo is. ‘Natuurlijk. Aan de kant van de opdrachtgevers worden managementbedrijven opgericht zodat de architect niet direct met de klant omgaat. Ze kwamen in contact met leidinggevenden die bevoegd waren beslissingen te nemen zonder verdere uitleg. Zo werd dialoog en gezag verwijderd van de positie van de architect. Onverantwoord en onvergeeflijk. Als gevolg hiervan heeft Engeland nu een nationaal probleem dat duizenden mensen en de structuur van steden treft. Daarnaast is een groot verlies ontstaan van begrip voor sociale problemen, veroorzaakt door de beslissingen van Margaret Thatcher.’

Op de vraag hoe hij denkt over de algemene staat van het beroep architect antwoorde de Brown. ‘In de tijd dat ik het beroep uitoefende was de rol van architect simpel en duidelijk. Na de oorlog werd bijna alles gedaan via de nationale autoriteiten. Het hele stadslandschap had een basisplanning, de capaciteit van de lokale overheden werd verlengd, zodat zij zich met de aankoop van locaties konden bezig houden. Bijna de bouw van het hele gebouw werd door de staat gedaan.’

 

Reageer op dit artikel