nieuws

LOLA en Waalpartners ontwerpen nieuw plein voor Universiteit Twente

Architectuur

LOLA landscape architects en Waalpartners hebben de opdracht voor de herinrichting van het Hogekampplein op de Universiteit Twente gewonnen. Het plein krijgt een modulaire en verplaatsbare inrichting van trappen, bakken en blokken. Met de modules wordt een plein met hoogteverschillen, bomen, gazons en vijvers gemaakt. Het ontwerp wordt samen met ingenieursbureau Waalpartners uitgewerkt. Het plein wordt in 2018 uitgevoerd.

LOLA en Waalpartners ontwerpen nieuw plein voor Universiteit Twente

Het huidige Hogekampplein is een op de campus gelegen openbaar plein gelegen bij het gebouw de Hogekamp. Het is ongeveer 75 meter breed, en 250 meter lang.  Aanleiding van de gebiedsaanpak is de transformatie van de Hogekamp, een faculteitsgebouw van 10 verdiepingen uit de jaren ‘60, tot een wooncomplex voor studenten met 445 appartementen en een hotel met 7 kamers, congresfaciliteit en een restaurant.

Het aangrenzende plein wordt een uitloop voor de omliggende gebouwen met een open karakter en een menselijke maat. De ontwerpstrategie zorgt voor verschillende vormen van gebruik van het Hogekampplein. Het is een open eind benadering van pleinontwerp, dat inspeelt op het voortdurend veranderende gebruik en veranderende gebruikersgroepen. Met behulp van data van gebruikers kan de inrichting van het Hogekampplein jaarlijks aangepast worden.

Modules

Het plein bestaat uit modulaire pleinelementen van diverse afmetingen en eigenschappen: hoofdzakelijk trappen, bakken en blokken. Deze modules zijn verplaatsbaar en stapelbaar, met zitgelegenheden om te werken en te studeren. Met de modules is het mogelijk om hoogteverschillen op het Hogekampplein te benadrukken en te gebruiken. De hoogteverschillen hebben veel voordelen: de modules maken plekken en ruimtes, vergroten de gebruiksmogelijkheden, verkleinen de schaal van het plein, maken het mogelijk auto’s te verbergen en dagen uit tot onverwachte vormen van gebruiken, zoals sport bijvoorbeeld.

Foto's

Reageer op dit artikel