nieuws

Java-eiland Amsterdam krijgt groen hotel

Architectuur

Waar vroeger de lijndienst vertrok vanaf Rotterdam naar New York, vertrok in Amsterdam een lijndienst naar Jakarta. Precies op deze plek op Java-eiland verrijst nu het WestCord Hotel Jakarta Amsterdam. Het ontwerp van SeARCH opent naar verwachting in maart 2018 haar deuren.

Java-eiland Amsterdam krijgt groen hotel

Hotel Jakarta Amsterdam symboliseert het maritieme verleden met Java. Het hotel wordt een multiculturele smeltkroes, als levendig onderdeel van de stad. Het Tropenmuseum gaat een waardevolle bijdrage leveren aan de culturele invulling van het ontwerp van SeARCH.

De begane grond wordt een grote open ruimte met in het centrum een atrium. Op de begane grond komen publieke ruimten met een groot restaurant met een oesterbar, een bakkerij met espressobar, een wellness met zwembad. Deze ruimten zijn transparant en combineren een industrieel karakter met een modern-Aziatische uitstraling. De horeca fungeert als ontmoetingsplek tussen hotelgasten, buurtbewoners en Amsterdammers. Op de eerste etage worden drie multifunctionele zalen gebouwd die geschakeld kunnen worden tot één grote ruimte.

Hotel Jakarta door SeARCH

In het centrale atrium wordt een subtropische tuin gerealiseerd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Zij hebben een zorgvuldige selectie gemaakt van bomen, drie meter hoge palmen en planten uit Azië. Op de hoogste verdieping van het hotel komt Skybar Malabar met een panoramisch uitzicht op het IJ. De naam is een afgeleide van een vulkaan op Java. Op de vide van Malabar wordt een dj booth geplaatst.

Hotel Jakarta door SeARCH

Beton en hout

De 200 hotelkamers en suites bestaan uit een constructie van beton en hout. Ze zijn vooraf gefabriceerd en worden op de locatie ingebouwd. De boutique style kamers krijgen een intieme, warme uitstraling van hout, gecombineerd met Indonesische invloeden. Ze beschikken over een inpandig balkon dat met glas compleet kan worden afgesloten, waardoor een extra geluids- en warmte-isolerende laag ontstaat.

Hotel Jakarta door SeARCH

Duurzaam

Het hotel krijgt transparante glazen gevels en een 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen worden in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft. Er wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage. Naast het duurzaam casco van het hotel, worden vele energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem.

Tender

De gemeente Amsterdam schreef in 2014 een tender uit voor de ontwikkeling van een hotel op Java-eiland als onderdeel van een herontwikkelingsprogramma. WestCord Hotels diende samen met architectenbureau SeARCH en in samenwerking met het Tropenmuseum en de Hortus Botanicus Amsterdam het winnende hotelconcept.

Meer resultaten voor ‘SeARCH’

Reageer op dit artikel