nieuws

Expositie Dom Hans van der Laan. Een huis voor de geest

Architectuur

De expositie ‘Een huis voor de geest’ geeft een kijk op het levenswerk van architect-monnik Dom Hans van der Laan (1904-1991). In een nieuw laboratorium gooien het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de theorie en het oeuvre van Van der Laan open, vanuit het verleden naar de toekomst.

Expositie Dom Hans van der Laan. Een huis voor de geest
Foto: Waa van de Heiden

In 1977 publiceerde architect en monnik Dom Hans van der Laan zijn traktaat ‘De Architectonische Ruimte, 15 lessen over de Dispositie van het Menselijk Verblijf’. Het is een theorie die de essentie van de ruimtelijke ervaring wil vatten en ordenen als basis voor het ontwerpproces. Tijdens het schrijven van zijn traktaat bouwde Van der Laan Abdij Roosenberg in Waasmunster. Hij werkte er intuïtief met begrippen als ‘nabijheid’ en ‘superpositie’ als ruimtelijke gebaren voor verstilling en spiritualiteit enerzijds, en intensiteit van ontmoeting anderzijds. Naast originele tekeningen en maquettes, toont ‘Een huis voor de geest’ nieuwe analyses van academici en kunstenaars op lesmateriaal, meubels, vaatwerk, kledij en typografie van de hand van Van der Laan.

Dom Hans van der Laan. Foto Frans de la Cousine

Foto Frans de la Cousine

Stille getuigen

Als stille getuigen tonen drie kunstenaars  werk dat refereert naar het tactiele karakter van Van der Laans oeuvre. De Duitse fotografe Friederike Von Rauch toont een reeks foto’s die ze maakte naar aanleiding van een verblijf in de Abdij van Roosenberg. Ingel Vaikla, een filmmaakster uit Estland, laat een ontroerend portret zien van de zusters tijdens hun laatste dagen in Roosenberg. En Esther Venrooy, een Nederlandse geluidskunstenares, ontwikkelde een soundscape die het leven in de abdij door middel van geluid weergeeft.

Abdij Roosenberg_Expo Dom Hans van der Laan

Foto: Waa van der Heiden

Informatie: Een huis voor de geest

Foto Frans de la CousineTot 14 januari 2018.
Locatie: deSingel, Desquinlei 25, Antwerpen. Meer informatie: vai.be
Open van woensdag tot zondag van 14 tot 18.00 uur en bij avondvoorstellingen.
Rondleidingen Abdij Roosenberg
Elke zaterdag tot en met 13 januari om 14. uur. Niet op 25 november en 16 december.

 

Reageer op dit artikel