nieuws

Voormalig bankgebouw wordt hotel

Architectuur

In opdracht van Borealis Hotel Group transformeert Mulderblauw architecten het monumentale pand aan het Noordeinde 33 in Den Haag naar een luxe boetiekhotel. In dit pand, recht tegenover Paleis Noordeinde, komt de eerste vestiging van Hotel Indigo in Nederland. Het historische pand waar voorheen een bank was gevestigd, bezit veel karakteristieke elementen en ambachtelijke details.

Voormalig bankgebouw wordt hotel

Het pand dateert uit 1884 en heeft een rijke geschiedenis als agentschap van De Nederlandsche Bank, waarvan veel originele elementen nog aanwezig zijn. Een hoofdkluis met een verdiepingshoge ronde kluisdeur, kluizen, glas-in-lood ramen, natuurstenen tegels, plinten en vensterbanken zijn originele onderdelen waar tijdens het ontwerp van Mulderblauw architecten rekening mee is gehouden.

Voormalig bankgebouw wordt hotel

Foto: Muriel Janssen

Hotel Indigo, het lifestyle brand van InterContinental Hotels Group, wordt getypeerd als boetiekhotel. Kenmerkend voor deze formule is het creëren van een bijzondere ervaring waar storytelling, lokale invloeden, een ‘destination’ bar en ‘destination’ restaurant essentieel zijn. Door de voormalige bankfunctie en de vele historische elementen is dit pand de ideale locatie om het eerste Indigo hotel van Nederland te vestigen. Een tot de verbeelding sprekend verhaal is dat de Nederlandse goudvoorraad in de hoofdkluis van deze bank gelegen heeft.

Het huidige gebouw bestaat uit drie delen, die middels het optrekken van een nieuwe, art deco gevel tussen 1925 en 1927 tot één geheel zijn gesmeed. De gevels aan de Heulstraat, Noordeinde en Paleisstraat zijn beschermd stadsgezicht. Desalniettemin heeft Mulderblauw toestemming gekregen om aan de zijde van het Noordeinde een nieuwe historiserende entreedeur te maken. Aan de achterzijde van het gebouw is een opbouw van twee verdiepingen gemaakt. Deze nieuwe toevoeging is opgebouwd uit een bronskleurige vliesgevel die in materiaal aansluit op de bestaande, bronzen kozijnen.

Dankzij de uitzonderlijk hoge verdiepingshoogten op de begane grond was het mogelijk om entresol kamers op te nemen in het ontwerp. Deze kamers hebben een tussenverdieping, waarbij het slaapgedeelte zich op de hoger gelegen verdieping bevindt en uitkijkt op de volledig hoge vide. Door de karakteristieke elementen, hoogteverschillen en de algeheel bijzondere constructie, is de transformatie een complexe opgave. De oplevering staat gepland voor december 2017.

Projectgegevens

Programma: 63 kamers, 3.600 m2 BVO
Formule: InterContinental Hotels Group Indigo
Opdrachtgever: Borealis Hotel Group
In samenwerking met:  Hugo interieurvormgeving
Aannemer: Vink+Veenman
Fase: Bouwuitvoering

Foto's

Reageer op dit artikel