nieuws

Rau en De Ruiter in top 20 van ‘de Duurzame 100’ van Trouw

Architectuur

Trouw publiceert jaarlijks de Duurzame 100: een ranglijst met de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid en natuur. In de lijst twee architecten, op plek 12 (gedaald van plek 10) staat Thomas Rau. Nieuwkomer Paul de Ruiter kwam binnen op de 20e plek. Jan Willem van de Groep, de bedenker van de term ‘nul op de meter’ en oprichter van de Stroomversneller en Factory Zero, staat opnieuw in de lijst op plek 84.

Rau en De Ruiter in top 20 van ‘de Duurzame 100’ van Trouw

Thomas Rau

Volgens de beoordelaars is het ideaal van Rau ‘een toekomst waarin mensen geen eigenaar meer zijn van spullen en materialen, maar gebruikers.’ Rau stelde ‘De universele verklaring van de rechten van materiaal’ op. Glas, aluminium, steen: we moeten er zo mee omgaan dat het telkens weer opnieuw gebruikt kan worden. Rau lanceerde vanuit die gedachte Madaster, een kadaster voor materialen. Architect Rau haalde afgelopen jaar de opdracht binnen voor de bouw van een nieuw pand voor Eosta, handels- en distributiebedrijf in biologische groente en fruit. Het krijgt zonnepanelen op het dak en het regenwater wordt opgevangen en gaat naar de omliggende kassen. Het idee van Rau, geen bezit maar gebruik, wordt zoveel mogelijk toegepast. Zo wordt Eosta geen eigenaar van het pand en zijn delen van het gebouw demontabel.

Lees ook: Thomas Rau: “Om circulair te worden, moeten we oefenen in doen wat nodig is”

en ook de blog van Harm Tilman: Voor Thomas Rau tellen materialen

Paul de Ruiter 2017

Paul de Ruiter komt in Duurzame 100 binnen op plaats 20

Paul de Ruiter

De binnenkomst van Paul de Ruiter op plaats 20 is volgens de jury een ‘mooie prestatie die is te verklaren is door het feit dat Paul de Ruiters Architects wordt gezien als de koploper van Nederland in het ontwerpen van energie-neutrale gebouwen vooruitstrevend naar het hoogst behaalbare duurzaamheidcertificaat. Ook werkt hij vanuit zijn expertise mee aan de ontwikkeling van certificeringmethoden om duurzaamheid meetbaar te maken en is hij voorzitter van Stichting Living Daylights welke het gebruik van natuurlijk daglicht in de architectuur stimuleert. Tot slot deelt Paul de Ruiter met passie zijn kennis als gastdocent duurzame architectuur aan de TU Delft en Eindhoven en aan de Nederlandse academies van bouwkunst.’

Bekijk ook: Business School Hogeschool Rotterdam – Paul de Ruiter Architects

Jury

Een onafhankelijke jury van twaalf experts stelt jaarlijks de Duurzame 100 samen. De jury kiest uit een lijst van rond de 500 kandidaten. De redactie van Trouw stelt de jury samen, maakt een speciale bijlage over de lijst en 100 portretjes van de gekozenen. Eerlijke prijzen, doeners en voeding: dat zijn de belangrijkste trends in deze negende editie, zo heeft de onafhankelijke jury bepaald.

De top drie

Volkert Engelsman is de aanvoerder van de Duurzame 100. Volkert Engelsman is directeur van Eosta, een import- en distributiebedrijf in biologische groente en fruit. Nummer 2 is Jaap Korteweg, directeur en oprichter Vegetarische Slager. Op de derde plek staat de jonge Boyan Slat, oprichter, directeur en bedenker van The Ocean Cleanup. Een andere bouwspeler die in de lijst voorkomt is Onno Dwars, directeur Ballast Nedam Development staat op plaats 38. Hiervoor stond hij op plek 25.

Omslag_september_2017

Septembernummer de Architect

Het septembernummer van de Architect staat onder andere in het teken van de circulaire economie. Bekend voorvechters hiervan zijn Thomas Rau, Dirk Hebel, The Living, Lacaton & Vassal, Rotor, Rural Studio en Superuse Studios. Het streven naar duurzaamheid bestaat volgens Rau meer dan alleen duurzame gebouwen ontwerpen. De bouw neemt vijftig project van de jaarlijkse afvalproductie voor zijn rekening. De bouwsector is bovendien een grote slokop: hij consumeert veertig procent van alle grondstoffen. En twintig procent van alle op de bouwplaats aangeschafte materialen wordt weggegooid. Lees meer over het septembernummer.

Bekijk de complete lijst hier

Resultaten voor Thomas Rau en Paul de Ruiter

Reageer op dit artikel