nieuws

Atletico Madrid presenteert Wanda Metropolitano

Architectuur

Atletico Madrid heeft zaterdag 16 september de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion (Wanda Metropolitano) gewonnen. De club nam na 51 jaar afscheid van het karakteristieke Vicente Calderon en speelde de eerste drie wedstrijden van La Liga op verplaatsing waardoor extra tijd vrijkwam voor de afwerking van het ontwerp van Cruz y Ortiz Arquitectos.

Het Estadio La Peineta, officieel Estadio de la Comunidad de Madrid, en vanaf de heropening in 2017 Wanda Metropolitano ligt in het noorden van de stad, vlak bij de luchthaven. Er is plek voor 70.000 toeschouwers. In 2004 sloot het oorspronkelijke stadion waarna het onderdeel werd van een campagne om de Olympische Spelen van 2016 naar Madrid te krijgen. Indien Madrid in de toekomst (wel) wordt gekozen als Olympische locatie dan kan het stadion worden ingezet voor atletiekdoeleinden met 60.000 toeschouwers. Een nieuw metrostation met drie lijnen zorgt voor de bereikbaarheid.

Het voetbaldveld is door Cruz y Ortiz Arquitectos op een lager niveau gebouwd waardoor toeschouwers dichter bij het speelveld kunnen komen zonder de zichtbaarheid te verstoren. Een licht dakbedekking valt als het ware als een grote mantel om de supporters op de tribunes. Het kan zich aanpassen aan verschillende situaties.

 

Projectgegevens

Opdrachtgever: Club Atlético de Madrid
Ontwerp: Cruz y Ortiz Arquitectos
Medewerkers: Blanca Sánchez, Daniel Rodríguez, David de Cos, David Villegas, H. Salcedo, Óscar García de la Cámara, Óscar Mínguez, Rafael Hernández, Rubén Ramos, Teresa Cruz
Competition: 2007
Ontwerp: 2010 – 2014
Bouwstart: 2011
Oplevering: september 2017
Toeschouwers: 67.703 (13.193 VIP)
Oppervlakte hoofdgebouw:  50.317 m²
Overige ruimtes: 44.411 m2
Verlichting: JG Ingenieros

Foto's

Reageer op dit artikel