nieuws

Bouwstart huisvesting RIVM en CBG

Architectuur

De bouw van de huisvesting voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) begint in de week van 4 september. Het ontwerp is van Felix Claus Dick Van Wageningen Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten, oth_architecten.

Bouwstart huisvesting RIVM en CBG
Visualisatie: bmd i.s.m. wax

Dat meldt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). De glazen toren van achttien verdiepingen verrijst op Utrecht Science Park. De eerste heiwerkzaamheden duren ongeveer vijf weken. De totale bouwtijd is ongeveer vier jaar. De beschikbaarheid van de nieuwbouw wordt verwacht in het najaar van 2021.

De realisering is in handen van consortium StruktonHurksHeijmans is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Strukton, Hurks en Heijmans. Het integrale ontwerp voor het gebouw en 25 jaar exploitatie is tot stand gekomen door Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten, oth_architecten, DeernsPEUTZVan Rossum Raadgevende Ingenieurs, Vermaat Groep, YASK, YxionMazars en Rebel.

Bouwstart RIVM Visualisatie: bmd i.s.m. wax

Open en duurzaam gebouwHet flexibele, duurzame en energiezuinige glazen gebouw bestaat uit 18 verdiepingen. Het is een landmark aan de A27 en baken voor de Uithof. Ongeveer een derde deel van het gebouw bestaat uit laboratoria. De kantoren zijn ingericht volgens het principe van het nieuwe werken. Verder is er parkeergelegenheid voor auto’s, motoren en fietsen.

 • ca. 70.000 m2 vloeroppervlak, exclusief parkeren en stalling
 • waarvan ca. 17.000 m2 laboratoria
 • 2200 medewerkers
 • 1675 (flex)werkplekken
 • 80 meter hoog gebouw
 • 18 verdiepingen
 • per verdieping ca. 144 werkplekken, 19 informele overlegruimten en 40 laboratoria
 • 2 meetvelden (begane grond en dak)
 • 1 mobiel Chemisch Biologisch laboratorium
 • 1 grand café
 • 1 restaurant
 • 1 sportruimte
 • 24 vergaderzalen
 • 5 ontmoetingspleinen
 • stalling voor 850 fietsen
 • stalling voor 25 motoren
 • 48 parkeerplaatsen voor bedrijfsauto’s

Over de financiële gevolgen van het zogeheten trillingenvraagstuk hebben het RVB en SHH onlangs overeenstemming bereikt. Dat gebeurde met de geschillenprocedure van de DBFMO-overeenkomst (Design, Build, Finance, Maintain en Operate). Het RVB en SHH ronden deze procedure binnenkort contractueel af.

De laboratoriumapparatuur van het RIVM is zeer gevoelig voor trillingen. Het is dus van belang dat het nieuwe complex zo wordt gebouwd dat trillingen de werking van laboratoriumapparatuur niet verstoren. Eind 2015 werd duidelijk dat het oorspronkelijke ontwerp niet voldeed aan de gestelde trillingseis voor laboratoriumruimten. Het vinden van de oplossing voor dit vraagstuk bleek complex en heeft daardoor veel tijd gekost, meldt het Rijksvastgoedbedrijf.

SHH neemt maatregelen om het trillingenvraagstuk op te lossen. De funderingspalen worden groter en langer en er komen luchtspouwen in de bodem rondom het gebouw. Ook verschuiven de toren en de vleugel met specifieke laboratoria 20 meter zuidwaarts ten opzichte van het vorige ontwerp. Door deze aanpassingen begint de bouw twee jaar later dan gepland en zal de bouw één jaar langer duren.

Het gebouw moet in 2021 klaar zijn.

Foto's

Reageer op dit artikel