nieuws

Post Piraeus uitgereikt aan Hans Kollhoff

Architectuur

Op 5 juli is in Pakhuis de Zwijger het eerste exemplaar van Post Piraeus uitgereikt aan Hans Kollhoff. Deze speciale uitgave van de Architect kwam tot stand in samenwerking met 10 architecten. Zij reflecteren in het boek op de invloed van Kollhoff op hun eigen werk. Het programma van Architecture Now #4 was hiervan een live voorproefje.

Post Piraeus uitgereikt aan Hans Kollhoff
Hans Kollhoff ontvangt Post Piraeus van Hans van der Heijden

Het initiatief om van Piraeus een leerstuk en aansluitende publicatie te maken, kwam tot stand na een discussie over de bouwpraktijk in Nederland. Waar die discussie met geklaag gepaard ging, ontstond het idee om de publicatie juist vooral beschouwend en reflectief op te zetten. Wat hebben we geleerd van dit gebouw, wat is de invloed geweest?

Die lessen zijn even gelaagd als het gebouw zelf, en raken verschillende schalen. Waar het materiaal en de stedebouwkundige waarde vanzelfsprekend vaak worden aangehaald, gaat het daarnaast ook om verhalen en lichamelijke metaforen. De betekenis en invloed zijn niet eenduidig. Post Piraeus is wat dat betreft geen dogma of manifest, maar onderdeel van een discussie die al langer wordt gevoerd en zich naar wens van de deelnemende architecten verder moet ontplooien. De relatie tussen de architectuur en de bouwpraktijk staat hierin centraal.

Kollhoff

Toen Hans Kollhoff het boek in ontvangst nam, haalde hij enkele herinneringen op. Natuurlijk was hij geïnteresseerd geweest in de Nederlandse baksteencultuur en gaf hij deze met zijn ontwerp een nieuwe betekenis. Maar eveneens had hij bij zijn eerste Nederlandse gebouw kennis gemaakt met het poldermodel, dat hij naar eigen zeggen later veelvuldig heeft ingezet. Het gebouw is net zo goed resultaat van de gesprekken met die oude dame die naar elke inspraakavond kwam, als van architectonische studies en thematiek.

Hoewel de architecten gezamenlijk oproepen tot een discussie over de rol van architectuur in de Nederlandse bouwpraktijk, waren ze tijdens deze avond voornamelijk eensgezind over de betekenis en kracht van dat ene gebouw, hoe veelzijdig ook.

De avond is integraal opgenomen, en komt later vandaag online

Benieuwd naar de publicatie? Bekijk hier meer en bestel een exemplaar

 

 

Reageer op dit artikel