nieuws

Ontwerper MH17-monument: het gaat niet om vorm, maar om gevoel

Architectuur

Hij noemt het de opdracht van zijn leven. In alle bescheidenheid, want het is tegelijkertijd ook de moeilijkste opdracht van zijn leven. Ronald A. Westerhuis heeft het MH17-monument ontworpen dat vanmiddag, precies drie jaar na de ramp, wordt geopend. “Dit ging niet over techniek. Dit ging niet over de vorm. Dit ging over gevoel.”

Ontwerper MH17-monument: het gaat niet om vorm, maar om gevoel

Na de bekendmaking dat hij de opdracht kreeg, stond hij direct in de spotlights. Westerhuis kreeg 800 mailtjes in twee dagen tijd. “Ik had het idee dat ik op een podium stond, maar tegelijkertijd was er het besef dat ik dit deed voor duizenden nabestaanden. Dat is niet alleen familie, dat zijn ook vriendjes van de sportvereniging. Die gedachte maakte het zwaar.”

Ongeveer vijftig kunstenaars kwamen met een ontwerp voor het MH17-monument. Vijf daarvan bleven over, waaruit de nabestaanden konden kiezen. Het ontwerp van Westerhuis kreeg op een bijeenkomst in Hoevelaken 161 stemmen, de andere 61 of minder.

Mede dankzij die drie voorbeelden kwam Westerhuis tot het ontwerp voor het MH17-monument. Dat is een stalen wand geworden van 4 meter hoog en 16 meter breed. “Staal staat voor mij voor verdriet”, vertelt Westerhuis. “Als het regent zie je watersporen. Bovendien is staal vergankelijk, er komt roest op. Zo hoop ik dat het verdriet ook vergankelijk is.”

Lees meer bij de bron (NOS.nl)

Reageer op dit artikel