nieuws

MVRDV ontwerpt ‘jazzy’ woontorens op Wilhelminapier Rotterdam

Architectuur

MVRDV heeft de internationale architectenselectie voor het ontwerp van de laatste woontorens op de zuidzijde van de Rotterdamse Wilhelminapier gewonnen. Het voorstel viert het karakter van een woontoren op een uitbundige manier. Tegelijk staan de torens stevig op de grond, met een plint die alles in zich heeft om levendig en stads te worden. Bijzonder is dat het stadsleven ook de hoogte in gaat: beide woontorens worden op 70 meter hoogte verbonden door een hotel inclusief restaurant en groot terras.

MVRDV ontwerpt ‘jazzy’ woontorens op Wilhelminapier Rotterdam
Beeld MVRDV

De Rotterdamse Wilhelminapier heeft zich vanaf begin jaren 1990 ontwikkeld van vervallen havengebied tot levendig deel van de binnenstad van Rotterdam. De landtong tussen de Nieuwe Maas en de Rijnhaven is onder meer bekend van de Cruiseterminal, Hotel New York, het Nederlands Fotomuseum en de spectaculaire hoogbouw. Sinds 2015 zijn ontwikkelingspartners BPD Ontwikkeling en SYNCHROON Ontwikkelaars (een dochteronderneming van TBI Holdings), in samenspraak met de gemeente Rotterdam, bezig met de ontwikkeling van de woontorens Philadelphia & Havana.

MVRDV_Woontorens_Rotterdam_Wilhelminapier. Beeld: WAX Architectural Visualisations

Beeld: WAX Architectural Visualisations

Beide torens delen hun sokkel, en zullen verrijzen tussen het Nieuwe Luxor Theater en de woontorens Boston & Seattle, die momenteel eveneens in opdracht van BPD en Synchroon gebouwd worden.

MVRDV

MVRDV bewees in de drie rondes van de architectenselectie het meest overtuigend te zijn. Hun ontwerp, ‘De Sax’, kenmerkt zich door grote erkers, die voor bewoners een unieke kwaliteit in het wonen in hoogbouw opleveren. Te midden van stedelijke voorzieningen ervaren zij de rust van het uitzicht op de Nieuwe Maas en een weidse blik over de stad. De compositie van de erkers tot gevels levert een sterk en afwijkend beeld op de pier op: eerder een jazz-improvisatie dan een compositie. MVRDV gebruikt dat patroon ook om op straatniveau diversiteit en leven te brengen, door het toepassen van verhoogde entrees tot de winkel-, parkeer- en horecafuncties. Het concept van MVRDV was helder, en won aan overtuigingskracht naarmate het verder werd uitgewerkt.

MVRDV Rotterdam_Wilhelminapieren_Woontorens

Beeld: WAX Architectural Visualisations (boven) & MVRDV (onder)

Stedelijk wonen

Het ontwerp biedt ruimte aan ruim 450 appartementen, zowel koop als huur en een hotel met 150 kamers. De gehele begane grond bestaat uit stedelijke voorzieningen, in verschillende grootte en marktsegment: een café, restaurant en winkels. Ook het hotel dat de twee torens op 70 meter met elkaar verbindt, is publiek toegankelijk. Het biedt voorzieningen voor de bewoners van Philadelphia & Havana, en voor bezoekers van de Wilhelminapier.

Verwacht wordt dat eind 2018 kan worden gestart met de bouw van de woontorens Philadelphia & Havana. De oplevering volgt naar verwachting eind 2022.

Woontorens Rotterdam MVRDV Wilhelminapier

Beeld: MVRDV

Adviescommissie
Bij de selectie zijn de opdrachtgevers geadviseerd door een adviescommissie, waar supervisor Han van den Born en andere vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, BPD en Synchroon deel van uitmaakten. Patrick van der Klooster, directeur van AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, heeft als onafhankelijk voorzitter sturing gegeven aan het beoordelingsproces.

Bron: MVRDV/BPD en SYNCHROON

Reageer op dit artikel