nieuws

Datacenter & Datalab voor Bytesnet Zernike Campus

Architectuur

TEAM 4 Architecten heeft voor Bytesnet een Datacenter & Datalab op het Zernike terrein in Groningen ontworpen. Bytesnet levert datacenteroplossingen en is een high-end datacenterpartner voor bedrijven en organisaties in de regio.

Datacenter & Datalab voor Bytesnet Zernike Campus

In het pand komt naast grote serverruimtes ook een ‘datalab’. Daarin wordt onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de energietransitie, Big Data en de ‘internet of things’, waarbij apparaten met elkaar communiceren. Het is de bedoeling dat ICT-studenten van onder andere de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit onderzoek doen in het datalab en daarmee innovatie stimuleren. De serverruimte, dat ongeveer tweedederde van het gebouw betreft, is afgeschermd.

Team4 Datagebouw Zernike Campus

Het gebouw is door TEAM 4 Architecten uit Groningen ontworpen als landmark op het Zernike terrein. Het gebouw bestaat uit een Datalab met bijbehorende kantoren. Het verbindende element tussen deze functies vormt de bijzonder vormgegeven gevel met als inspiratie de bekabeling die in serverruimtes worden gebruikt.

Het aardbevingsbestendige gebouw kost in totaal zo’n twintig miljoen euro. Door het toepassen van nieuwe technieken, moet het pand zeer energiezuinig worden. Als het goed is, wordt het gebouw over ruim een jaar geopend.

Reageer op dit artikel