nieuws

Benthem Crouwel en Powerhouse Company bundelen krachten voor terminal Hangzhou

Architectuur

Benthem Crouwel Architects bundelt samen met Powerhouse Company en de Chinese bureaus New Era en UAD, zijn krachten voor deelname aan een besloten prijsvraag voor terminal 4 voor luchthaven Hangzhou Xiaoshan. De terminal moet de groei van het aantal reizigers de komende jaren beter kunnen verwerken.

Benthem Crouwel en Powerhouse Company bundelen krachten voor terminal Hangzhou

De opgave bestaat uit een ontwerp voor een herkenbaar en gastvrij gebouw dat wordt gerealiseerd op een stuk grond van meer dan een kilometer en een diepte van 200 meter. Stijn Kemper, partner van Powerhouse Company ‘wij willen vier groene gebieden met lokale bomen ontwikkelen, gecombineerd met grote daklichten in de overkappingen. Hiermee wordt de kilometer lange gevel opgedeeld. De groene zones, die verwijzen naar het groene en de duurzame plannen van Hangzhou, helpen de passagiers zich te oriënteren en markeren de verschillende ingangen en gebieden.’

Hangzhou Terminal 4 door Powerhouse en Benthem Crouwel

Water

De ontwerpers lieten zich daarnaast voor het ontwerp inspireren door het water dat de bestaande terminals samenbindt. De vorm van de plattegrond is gebaseerd op de kustlijn van het Westelijk Meer zo schrijft Jongtien

Een ander belangrijk ontwerpthema is afgeleid van het concept dat de overige terminals samenbindt: water. ‘De vorm van de plattegrond is afgeleid van de kustlijn van het Westelijke Meer’, zo schrijft Daniel Jongtien, partner Benthem Crouwel Architects, in het persbericht. Het glooiende dak, op zijn hoogste punt 45 meter, doet denken aan een gigantische golf.’

De uitslag van de prijsvraag wordt aan het eind van de zomer bekendgemaakt. 

Resultaten voor ‘Terminals’

Foto's

Reageer op dit artikel