nieuws

Waal en KOW geselecteerd voor energieneutraal centrumplan Westwijk Vlaardingen

Architectuur

De Gemeente Vlaardingen en Waterweg Wonen hebben Waal en KOW de opdracht gegund voor ontwerp en realisatie van het energieneutrale sporthal- en appartementencomplex in het Centrumplan Westwijk te Vlaardingen.

Waal en KOW geselecteerd voor energieneutraal centrumplan Westwijk Vlaardingen

De gemeente Vlaardingen en woningcorporatie Waterweg Wonen werken nauw samen aan de herstructurering en ontwikkeling van de na-oorlogse Westwijk. Het Centrumplan Westwijk is de eerste grote ontwikkeling in de wijk welke als vliegwiel gaat dienen voor daarop volgende locaties. KOW heeft voor deze locatie een complex ontworpen met wonen, winkelen en sporten.

Waal en KOW energieneutraal centrumplan Westwijk Vlaardingen

Impressie Zuid-oost zijde appartementen boven winkels aan het plein met daar achter de sporthal

Wonen, winkelen en sporten

Het complex omvat 46 appartementen, een sporthal, horeca, commerciële ruimtes en de openbare ruimte. Door de verschillende functies in één blok samen te brengen, is het mogelijk om een aantrekkelijk alzijdig bouwblok te maken zonder achterkanten. Door de functies slim en efficiënt te schakelen ontstaat er de gewenste levendigheid.

Het plein krijgt een stevige winkelplint met daarboven prettig georiënteerde woningen. In het hart van het plan komt de sporthal. Aan de parkzijde maken de woningen optimaal gebruik van de bestaande groene omgeving welke wordt doorgezet in het plan middels mos-sedum daken. Tussen de sporthal en de woningen worden groene bruikbare binnenruimtes gemaakt. De daken van de sporthal en woningen belemmeren elkaar niet en hebben zo de ideale ligging voor de benodigde PV panelen.

Waal en KOW energieneutraal centrumplan Westwijk Vlaardingen

Overview complex met de verschillende plandelen

Energieneutraal

Het geheel is energieneutraal opgezet vanuit de passief-huis-methode en voldoet aan de PHPP eisen. Het energieconcept heeft naast een zeer dichte gebouwschil full electric verwarming van appartementen en sporthal door middel van infrarood panelen. De opwekking van de benodigde energie verloopt via 1.050 PV panelen op de daken van de sporthal en de appartementen.

Waal en KOW energieneutraal centrumplan Westwijk Vlaardingen

Impressie Zuid-west zijde appartementen met de sporthal

Het project zal worden gerealiseerd in een Design & Build opdracht van Waal Bouw en Ontwikkeling. De appartementen worden in opdracht van Waterweg Wonen gerealiseerd. De realisatie van sporthal, horeca, commerciële ruimtes en openbare ruimte vindt in opdracht van de Gemeente Vlaardingen plaats.

Lees meer over KOW

 

Reageer op dit artikel