nieuws

Transformatieplein: geen makkelijke oplossingen in verloren parkje Rotterdam

Architectuur

De gemeente Rotterdam weet niet goed wat het moet doen met de leegstaande kantoren aan de Twentestraat in Rotterdam-Zuid. De gebouweigenaren willen graag een nieuwe bestemming voor hun panden, maar de gemeente wil het liefst een integrale ontwikkeling van alle panden, zo bleek op de Provada 2017.

Transformatieplein: geen makkelijke oplossingen in verloren parkje Rotterdam

Van alle gebiedsontwikkelingen waarop werd gepitcht tijdens de beurs, is het straatje met zes kantoorpanden naast het winkelcentrum Zuidplein misschien wel de moeilijkste. Want eigenlijk is dit een schoolvoorbeeld van planologische kortzichtigheid. Dit was ooit een groenstrook die decennialang een buffer vormde tussen de ronduit lelijke buitenkant van het winkelcentrum en de brede Stevelsweg. Maar tijdens het vastgoedfeest van de jaren negentig lieten planologen en ontwikkelaars hun oog vallen op het stukje groen en bouwden er losstaande, vrij generieke middelhoge kantoorpanden. Die staan nu bijna allemaal leeg.

Nu heeft de gemeente grote plannen met de omgeving van het metro- en busstation Zuidplein, die al deels worden uitgevoerd. Maar dat ligt aan de andere kant van het winkelcentrum. De Twentestraat lijkt vergeten in de planontwikkeling, maar de gemeente ziet het liefst dat men op een of andere manier weer aanhaakt. “Voor ons is de vraag: houden we het als kantoorgebied, of geven we het een andere bestemming?” zegt Klaas Bart van den Berg van de gemeente Rotterdam.

Architect Sylvan van der Linde heeft voor ontwikkelaar Koopmans gekeken of één specifiek gebouw aan de Twentestraat, nummer 50, voor een goede prijs getransformeerd kan worden. Dat blijkt zo te zijn. “Dit soort gebouwen hebben eigenlijk een ideale indeling voor een transformatie. Als je niet teveel aan dit gebouw verandert, dan is het vrij makkelijk om te vormen tot een woongebouw van vier woningen per verdieping, of zelfs een hotel met 12 kamers per verdieping.”

Eigenaar Ricardo Lamberts wil er dolgraag mee aan de slag. “Wij hebben het zelf ook onderzocht, maar we wachten hierin op de gemeente. Dit gebied heeft nog steeds een kantoorbestemming, dus we kunnen er nu ook weinig mee.”

Van den Berg had liever een meer integrale visie gekregen op de aanpak van het gebied. De vraag is alleen wie daarbij de eerste stap moet zetten. “Het is best een gecompliceerde plek om woningen toe te staan, zo vlak naast een expeditiestraat en een drukke weg.”

Reageer op dit artikel