nieuws

Transformatieplein 2017: Brainpark zoekt verbinding

Architectuur

Het gebied ten oosten van de Rotterdamse campus heet weliswaar Brainpark, maar een verbinding met de universiteit ernaast is er niet. Tijd om daar verandering in te brengen, pitcht Daan Zandbelt van De Zwarte Hond op het Transformatieplein tijdens de Provada 2017.

Transformatieplein 2017: Brainpark zoekt verbinding
Het grootste kantoorpand van Brainpark 1, Erasmusstaete. Deels in gebruik bij medische dienstverleners

Brainpark is voor de geoefende kantorenkijker een voorbeeld van de hoogtij in het vastgoed in de jaren negentig. Een terrein waar iedereen zijn eigen kantoor kon bouwen, in een groene, landschappelijke omgeving. Daar was twintig jaar geleden heel veel vraag naar, maar inmiddels is de kantorencrisis ook niet aan het Brainpark voorbij gegaan. De gemeente Rotterdam wil het gebied weer vlottrekken, maar twijfelt over de juiste invulling. “Het moet eigenlijk wel een gebied voor kantoren blijven”, zegt de Rotterdamse projectleider Jan van der Ree.

Maar vanzelf zal dat niet gaan, stelt Zandbelt. “Het is best een grauwe setting van soms mooie maar ook minder mooie architectuur. Maar het belangrijkste is dat er nauwelijks dynamiek in het gebied zit. Het is een negen-tot-vijfsfeer. Brainpark is erg monofuctioneel en daardoor kwetsbaar. Ik denk dat de oplossing is om het Brainpark meer bij de campus te betrekken. Op de campus hebben ze dat ook gedaan: het parkeren is gecentraliseerd en met looproutes en ontmoetingsruimtes is een hele nieuwe sfeer gecreeerd. Mijn voorstel is om die looproute door te trekken naar het Brainpark. Op die manier kan ook het doorgaande verkeer naar het metrostation erdoorheen gaan.”

Ook binnen het park moet de verbinding meer worden opgezocht door het faciliteren van horeca. “We moeten eigenlijk van die individuele bedrijfskantines af, en kijken of het mogelijk is om centraal te parkeren. Zo zoeken de mensen in de kantoorpanden elkaar vanzelf op. De groene omgeving leent zich daar goed voor.”

Het expertpanel vraagt zich af of die verbinding wel mogelijk is; tussen Brainpark en campus loopt immers de Kralingse Zoom, een forse doorgaande weg. Zandbelt: “We moeten daar ook niet al te moeilijk over doen. Er wordt nu tachtig kilometer per uur over die weg gereden. Wat is er mis mee om dat flink omlaag te brengen en die weg anders in te richten. Dat kan elders in de stad ook, zoals bij de Coolsingel. Mensen moeten er maar aan wennen dat ze daar minder hard kunnen rijden.”

Reageer op dit artikel