nieuws

Europees Octrooibureau Rijswijk door Jean Nouvel bereikt hoogste punt

Architectuur

Zichtbaar aan de horizon vanuit Delft en Den Haag bereikte het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Octrooibureau het hoogste punt van 107 meter. Het slanke, glazen kantoorgebouw is ontworpen door Jean Nouvel in samenwerking met Diederik Dam.

Europees Octrooibureau Rijswijk door Jean Nouvel bereikt hoogste punt
beeld: Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners, New Main B.V. – J.P. van Eesteren | Croon | Wolter & Dros | TBI

Met 80.000 vierkante meter is het Europees Octrooibureau een van de grootste ontwikkelingen van dit moment. Opvallend is de dubbele gevel, die op 8 meter van de eigenlijke gevel wordt opgetrokken. Zo ontstaat een atrium voor natuurlijke ventilatie. In het gebouw wordt in totaal zo’n 100.000 m2 glas toegepast. Naast de dubbele gevel dragen geothermische warmtepompen en zonnepanelen bij aan een duurzaam gebouw. Het kantoor is het eerste Nederlandse gebouw van deze omvang met een stalen hoofdconstructie.

In 2014 bracht Jean Nouvel een bliksembezoek aan Nederland om het ontwerp toe te lichten. “Als ik ergens arriveer dan kijk ik naar het landschap. Wat mij hier opviel is de verre horizon, die doet me denken aan de zee. De belangrijkste vraag was hoe het gebouw in het landschap geïntegreerd kon worden”. Transparantie en reflecties en een horizontaal (doch hoog) gebouw lijken hiervoor zijn voornaamste middelen.

Lees ook: Bliksembezoek Jean Nouvel – ontwerp Europees Octrooibureau

Het nieuwe kantoor in Rijswijk staat naast het bestaande kantoor uit 1972 dat door ADP architecten werd ontworpen. Na de ingebruikname in de tweede helft van 2018 wordt het bestaande gebouw afgebroken.

Foto's

Reageer op dit artikel