nieuws

Bouwstart OCC in Spuikwartier Den Haag

Architectuur

Na acht jaar plannen is aan het Spui in Den Haag gestart met de bouw van het Onderwijs- en Cultuurcentrum. Het gebouw is ontworpen door Jo Coenen en Patrick Fransen (NOAHH), nadat een eerder ontwerp door Neutelings Riedijk Architecten werd afgewezen. De verwachting is dat het OCC in 2020 de deuren opent.

Bouwstart OCC in Spuikwartier Den Haag
den haag occ

In het ontwerp is liggen grote zalen naast elkaar met daar omheen een ring van lesruimten en muziekstudio’s. In het alzijdige ontwerp zijn de eerste verdiepingen zoveel mogelijk ingevuld met publiek toegankelijke functies. Vanaf 2020 zullen vier grote culturele instellingen in het OCC gehuisvest zijn: Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest, het Konijnklijk Conseratorium en het Dans- en Muziekcentrum.

Ook de omgeving gaat op de schop. “De buitenruimte rond het gebouw en de verdere gebiedsontwikkeling in het Spuikwartier wordt  vanaf dit najaar nader ontworpen. Het Spuikwartier krijgt komende jaren, naast het cultuurgebouw, een gevarieerd aanbod aan woningen, horeca, een hotel en winkelruimte. De buitenruimte rond de gebouwen wordt samen met de stad vorm gegeven”, zo laat gemeente Den Haag weten.

Soap

Er is veel discussie geweest over de komst van het OCC, dan eerst onder de naam Spuiforum werd onderzocht. Het Lucent Dans Theater van Rem Koolhaas moest wijken voor de plannen. Het eerste ontwerp door Neutelings Riedijk Architecten haalde het niet, en ook het huidige ontwerp kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Als de bouw spoedig verloopt lijkt er langzaam een einde te komen aan de soap.

Lees ook op Omroep West: Het cultuurcomplex in vier stellingen: ‘Goed dat we kosten beheersen’
Het nieuwe gebouw lijkt een voldongen feit te worden maar de kritiek is niet verstomd. Daarom twee stellingen waar een politieke voor- en tegenstander zich over buigen, Peter Bos van de Haagse Stadspartij en Aisha Akhiat van de SP. …..

 

Verder lezen

Reageer op dit artikel