nieuws

Architecten op Transformatieplein zien kansen in Rijswijkse haven

Architectuur

Het havengebied in Rijswijk is de verborgen schat naast het kantorengeweld van de Plaspoelpolder. Volgens de architecten zijn er kansen genoeg om het onbekende industriële gebiedje om te vormen tot een publiekstrekker. Dat kan op verschillende manieren, zo bleek tijdens twee pitches op het Transformatieplein op de Provada 2017.

Architecten op Transformatieplein zien kansen in Rijswijkse haven
Plaspoelpolder Rijswijk

Het Rijswijkse havengebied ligt aan de noordwestkant van de Plaspoelpolder en is verbonden met de Vliet. De havengerelateerde bedrijvigheid is hier al jaren weg, en met het gebied is eigenlijk jarenlang niet gedaan. Wat overblijft zijn oude industrieel ogende gebouwen, kantoren en garagebedrijven die de straat afschermen van het water. Maar juist dat water kan een enorme impuls geven. De gemeente wil het liefst gemengde functies op de plek, waarbij dat water een grote rol kan spelen.

Volgens Joost Wetzel van JHK architecten is het vooral van belang om een impuls-strategie te hanteren. “Een voorbeeld daarvan is een project dat we zelf hebben gedaan, Lumiere in Maastricht, waar we de oude elektriciteitscentrale en ketelhuis van de Sphinx-fabriek hebben gerestaureerd en getransformeerd naar een filmhuis. Daarmee heeft ook het hele, door de Maastrichtenaren vergeten, gebied eromheen een nieuwe impuls gegeven.” Dat kan ook in Rijswijk, wil Wetzel maar zeggen, en hij heeft ook al een gebouw op het oog: de oude Indolafabriek. Dit gebouw van de vroegere haarddroger en krultangen-fabrikant heeft jarenlang leeggestaan, en kent nu een tijdelijke invulling als atelierruimte voor kunstenaars. “Dit gebouw, met een culturele invulling en een terras aan het water, kan echt een trekker voor het gebied worden.”

Aanpakken

Bij het expertpanel was wel wat reservering te bespeuren. Want wie gaat die kar trekken? Maar volgens de tweede pitcher Henk Hartzema is terughoudendheid in de ontwikkeling van het gebied niet op zijn plaats. “Als we nu niets doen, dan blijft dit gebied een plaats van losstaande initiatieven. En dat moet niet.” Sterker nog, volgens Hartzema moet de gemeente ruimte maken voor grootschalige hoogbouw aan de Burgemeester Elzenlaan, de doorgaande weg die het Havenkwartier nu afsnijdt van de rest van de Plaspoelpolder. “Begin hoog, met 60 a 70 meter, en verlaag richting het water.” Op die manier zijn er 2000 woningen toe te voegen in de gemeente Rijswijk, stelt Hartzema. “Wees niet bang voor hoogte. Het zorgt er namelijk ook voor dat je op de grond ruimte overhoudt in dit gebied.”

Reageer op dit artikel