nieuws

Amsterdam ontwikkelt nieuwe woonwijk Haven-Stad

Architectuur

Amsterdam wil tot 2025 20.000 sociale huurwoningen laten bouwen. Bij station Sloterdijk moet vanaf 2040 de nieuwe woonwijk Haven-Stad verrijzen met 40.000 tot 70.000 woningen.

Amsterdam ontwikkelt nieuwe woonwijk Haven-Stad

Dat staat in de Woonagenda 2025 die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Bij nieuwbouwprojecten wordt de maatstaf: 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur- en koopwoningen en 20 procent dure huur- en koopwoningen. Op dit moment is in Amsterdam een flink tekort aan goedkopere huurwoningen. Volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (wonen) is het, als het aan de markt wordt overgelaten, straks niet meer mogelijk voor mensen met lagere inkomens in de hoofdstad te wonen.

‘Met het huidige bouwtempo, en als de woningbouwcorporaties de verkoop van sociale huurwoningen terugdringen, zorgt de 40-40-20-regeling dat er tot 2025 20.000 sociale huurwoningen bijkomen voor de lage inkomensgroepen.’ Bovendien gaan de huren van de middeldure huizen volgens hem flink omlaag. ‘Dit zijn de woningen die nu door de markt al snel voor 1.500 euro worden verhuurd en die straks rond de 850 euro per maand kosten.’

Amsterdam ontwikkelt Haven-Stad

Verder maakte de gemeente op 22 juni bekend dat Amsterdam een nieuwe wijk ontwikkelt, waar plek is voor zo’n 40.000 tot 70.000 woningen. Dit gebied, Haven-Stad genoemd, ligt aan de westkant van de stad, in de buurt van station Sloterdijk. Het project moet rond 2040-2050 klaar zijn. Naast wonen wordt de wijk ook een plek om te werken, met zo’n 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen.

De deelgebieden Sloterdijk Centrum, Sloterdijk I, de Alfadriehoek, de Minervahaven, Coen- en Vlothaven en een stuk van de Noorderlijke IJ-oever worden gefaseerd en in onderlinge samenhang ontwikkeld. Te beginnen met Sloterdijk Centrum waar de eerste woningen al zijn gebouwd en eindigend rond 2040/2050 in Noord. Over bebouwing van de Coen- en Vlothaven wordt in 2025 een definitief besluit genomen. De gemeenteraad besluit over de Woonagenda in de vergadering van 19 juli.

Reageer op dit artikel