nieuws

100 jaar Sociale Woningbouw

Architectuur

Van 13 tot en met 21 juni is in Amsterdam het eerste International Social Housing Festival. Met 41 evenementen wordt het nationale en internationale belang van sociale woningbouw onderstreept. Thema’s zijn de trek van platteland naar steden, gescheiden wijken en diverse huurderswensen. Amsterdam School Museum Het Schip is partner van het festival en viert hiermee een eeuw sociale woningbouw.

100 jaar Sociale Woningbouw

Het Social Housing Festival heeft 41 evenementen (conferenties, workshops, lezingen, presentaties, films, debatten, installaties en meer) waarin het thema ‘Betaalbare huisvesting vandaag, betere gemeenschappen morgen’, terugkomen. Amsterdamse School Museum Het Schip viert op hun beurt een eeuw sociale woningbouw met excurises en exposities.

ISHF exposities Het Schip Museum + ISHF team:

‘Hoogtepunten van de sociale huisvesting in Nederland’
Deze tentoonstelling belicht 10 iconische projecten voor sociale woningbouw in Nederland. Foto’s, bouwtekeningen, kaarten en objecten vertellen het verhaal van deze complexen die bekend staan ​​om hun architectuur, stedenbouw, of sociale ideeën geworden. Terwijl sommige complexen bereikte de status van ‘iconische’ door middel van hun succes als voorbeeldige woonruimtes, anderen bereikt het door steeds iconische mislukkingen. Beide scenario’s zullen worden onderzocht.

Het evenement wordt georganiseerd om mensen te laten kennismaken met een aantal van de iconische complexen op sociale huisvesting in Nederland. Hun architectuur, stedenbouw, of ideeën van de gemeenschap hen uniek en onderscheidend. De ideeën achter deze complexen kan leren van succes en falen in de sector van de sociale woningbouw, maar, belangrijker nog, ze kunnen inspireren. Deze tentoonstelling wordt ondersteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst

Expo ‘Amsterdam Arrivals’

100 jaar Sociale WoningbouwHet wordt verwacht in 2050, 2/3 van de wereldbevolking, wat neerkomt op 8 miljard mensen, in steden zal wonen. Dit is het resultaat van een wereldwijde trend van de personen die zich van het platteland naar stedelijke gebieden. Over de hele wereld, zowel in het Westen als de ontwikkelingslanden, steden worden uitgedaagd om alle nieuwkomers tegemoet te komen.

Het onderzoeksproject ‘Amsterdam Arrivals’ is gemaakt als onderdeel van de International Social Housing Festival en verkent de ‘ komst ruimte ‘ van de stad Amsterdam. ‘ Een rrival ruimte ‘ wordt gedefinieerd als een direct toegankelijke accommodatie voor nieuwkomers in Amsterdam, en nieuwkomers kunnen los worden gedefinieerd als vluchtelingen, arbeiders, studenten etc.

Hoe toegankelijk is de Amsterdamse woningvoorraad aan anderstalige nieuwkomers? Welke eigenschappen heeft deze ‘ komst ruimte ‘ hebben? Wat betekenen deze migranten nodig? Kunnen we bedenken van nieuwe soorten accommodatie voor nieuwkomers? Welke strategieën maken Amsterdam permanent ‘open’ aan anderstalige nieuwkomers?

Deze tentoonstelling een beeld van de resultaten van de door drie teams uitgevoerd onderzoek. Research project ‘Amsterdam Arrivals’ wordt ondersteund door de Creatieve Industrieën Fonds NL .

Expo ‘Huisvesting voor het Zuiden’

Festival 100 jaar Sociale WoningbouwHet grootste huis uitdaging wereldwijd is het opnemen van de vele migranten die verhuizen van het platteland naar de stad in wat we het ‘Global South’ (Zuid-Amerika, Afrika, Azië) te bellen. Tot op zekere hoogte, de situatie van de snel groeiende steden in de ‘Global South’ is vergelijkbaar met wat de late 19e eeuw Nederlandse steden ervaren. Veel migranten komen terecht in sloppenwijken met beperkte toegang tot water, zorg en andere basisvoorzieningen.

De tentoonstelling ‘Global Behuizing: Betaalbare Woningen voor groeiende steden’ is gericht op de architectonische en stedenbouwkundige modellen uitgevoerd om deze uitdaging over de hele wereld worden geconfronteerd. Daarenboven wordt de spanning tussen de vereiste massaproductie en op maat van de lokale omstandigheden. De nadruk ligt zowel op het ontwerp van de individuele woning en de stad als geheel. Wat maakt een goede, compacte woning? Hoe kunnen nieuwe megasteden recht doen aan de bestaande sociale structuren, lokale productie methoden, en de individuele wensen van de bewoners?

Deze tentoonstelling werd samengesteld door de TU Delft, voorzitter van Architecture & Dwelling.

Expo ‘Amsterdamse School gebouwd ideeën’

Festival 100 jaar Sociale WoningbouwHet Schip museumstukken begin van de 20 ste eeuw expressionistische architectuur bekend als ‘Amsterdamse School stijl’ en de geschiedenis van de vroege sociale huisvesting in Nederland. De eerste verdieping herbergt de grote permanente tentoonstelling ‘Amsterdamse School gebouwd Ideals’. Bezoekers zullen levendig te ervaren hoe het is om te worden omringd met de vaardigheden, inspiratie en fantasierijke pracht van de Amsterdamse School. De binnenplaats van het blok is versierd met een verzameling van de Amsterdamse School straatmeubilair.

De Amsterdamse School is een kunst en architectonische beweging van romantiek, fantasie en maatschappelijke idealen. Schoonheid en kunst zijn niet alleen voorbehouden aan de elite, maar diende de hele Nederlandse samenleving. De tentoonstelling laat u kennismaken met de rijkdom van de stijl van de Amsterdamse School: de gebouwen, de kunst, en de verheffing van de arbeidersklasse. De Amsterdamse School als een beweging culmineerde in het begin van de twintigste eeuw, maar nog steeds inspireert tot op de dag.

Lees meer over woningbouw in het oktobernummer van de Architect of op onze themapagina Woningbouw

Expo ‘Room of Innovation’

Naarmate de tijd gaat vooruit, technologie blijft om door te gaan en te ontwikkelen. Het kan moeilijk zijn om up to date te blijven op innovatie en nieuwe technologische ontwikkelingen die sociale huisvesting kunnen profiteren zijn. Zig Web Software , een toonaangevende software bedrijf werken met en voor sociale woningbouw verenigingen, presenteert de Kamer van Innovatie expositie als onderdeel van de ISHF. De tentoonstelling herbergt een hele kamer vol met nieuwe technologie toepasbaar en nuttig zijn voor sociale huisvesting. U kunt deze nieuwe innovaties te ervaren uit de eerste hand.  

De expositie omvat interactieve en meeslepende ervaringen, met inbegrip van virtual reality gebruikt voor het huren of renovatie van woningen, het potentieel voor kunstmatige intelligentie in front offices van woningcorporaties, internet van de dingen gebruikt om schimmel in woningen, of nieuwe technologie te voorspellen om geluidsoverlast van buren te meten . De expositie zal proberen om vragen over de toekomst van innovatie in de sociale huisvesting te beantwoorden, evenals inspireren toekomstige ontwikkelingen. 

Meer informatie over de ISFH Exposities:

Datum, tijdstip:   open van dinsdag tot zondag, 11.00-17.00 uur . Alle exposities blijven tot 31 oktober 2017. Uitzonderingen zijn huisvesting voor het Zuiden en de Kamer van Innovatie. Locatie: Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45, Amsterdam Reguliere kosten:  12,50 euro

Verder op het festival:

 

Reageer op dit artikel