nieuws

Rotterdam kan verder met Feyenoord City

Architectuur

De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag groen licht gegeven voor ontwikkeling van Feyenoord City langs de Maasoever in Rotterdam-Zuid. Het voorstel waarvan het masterplan van OMA afkomstig is, werd met 35 stemmen voor en 10 tegen aanvaard.

Rotterdam kan verder met Feyenoord City

De gemeente is bereid 135 miljoen euro op tafel te leggen als onderdeel van de bouw van een nieuw Feyenoordstadion met 63.000 zitplaatsen en de verdere gebiedsontwikkeling rond de Kuip. De komende anderhalf jaar worden plannen uitgewerkt voor de bouw van stadion, woningen, scholen, kantoren en winkel- en uitgaanscentra.

Uitvoering van het plan kost circa 1,5 miljard, grotendeels te financieren door banken en investeerders. Eind 2018 moet duidelijk worden of er financieel draagvlak is voor de plannen. ,,Er moet nog getekend en gerekend worden”, aldus wethouder Adriaan Visser (D66). Hij beloofde dat het nieuwe stadion ‘vanaf dag één Feyenoord zal ademen’.

Eisen en voorwaarden

In de raadsvergadering werden veertig moties en amendementen ingediend met eisen en voorwaarden. Die varieerden van een extra afslag op de A16 bij P+R Rotterdam-Beverwaard tot het overkappen van het spoorwegemplacement bij de Kuip. Daardoor kan een betere verbinding tussen Feyenoord City en enkele stadswijken op Zuid ontstaan.

De raad nam met het kleinst mogelijke verschil ook een motie van Leefbaar Rotterdam aan om in samenwerking met financiers uiterlijk in 2021 het spelersbudget van Feyenoord op 28 miljoen euro te brengen, 10 miljoen euro meer dan nu. Onder het motto ‘Meer geld op het veld’ moet Feyenoord financieel dichter in de buurt komen van concurrenten Ajax en PSV.

ANP

Gerelateerde artikelen

Feyenoord City door OMAMasterplan Feyenoord City door OMA krijgt goedkeuring
Het ontwerp ‘Feyenoord City’ van OMA krijgt de steun van de gemeente Rotterdam. Het masterplan van OMA omvat een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord, een park, woningbouw en commerciële ruimtes. Feyenoord City verbindt de Maas met Rotterdam-Zuid en is daarmee een katalysator voor de ontwikkeling van dit gebied.
Lees verder

Feyenoord City door OMAVeel vragen over haalbaarheid Feyenoord City
De verwezenlijking van de plannen voor de bouw van Feyenoord City is nog lang niet zeker. Een commissie van de Rotterdamse gemeenteraad heeft nog veel vragen en twijfels over de bouw van een nieuw stadion voor de eredivisionist, in combinatie met een grootschalige stedelijke vernieuwing in de buurt van De Kuip. Lees verder

Meer resultaten over de ‘nieuwe Kuip’

Reageer op dit artikel