nieuws

Nieuwe groene stadswijk voor Zoetermeer

Architectuur

Nieuwe groene stadswijk voor Zoetermeer

Wie in de toekomst Zoetermeer binnenkomt vanaf de A12 of het station, belandt direct middenin een levendig en groen gebied. Als het aan het college ligt komt er een nieuw stadsdeel met 3500 woningen en een mix van kantoren, horeca en groen. De plannen zijn maandag aan de gemeenteraad aangeboden.

In de gebiedsvisie ‘Omgeving Afrikaweg Zoetermeer’ ontvouwt het college plannen voor een nieuwe gebied aan beide zijden van de Afrikaweg die de wijken Meerzicht en Driemanspolder verbindt. Wethouder Marc Rosier (Stedelijke Ontwikkeling):  ‘We gaan werken aan een groene en levendige stadswijk met goede voorzieningen. We creëren een zichtbaar nieuw stuk Zoetermeer. Druk en levendig bij het station en langs de Afrikaweg, maar rustiger rond de Boerhaavelaan en het Bredewater’, zegt wethouder Marc Rosier.

Impressie-Afrikaweg Zoetermeer

 De Afrikaweg als entree van Zoetermeer wordt een levendige stadsstraat zo omschrijven de plannen. Te voet, per fiets, met de auto of met het ov, altijd goed bereikbaar. De weg krijgt vorm door bebouwing die gelijktijdig ook het geluid buiten houdt voor de achterliggende woongebieden. De invulling van de bebouwing bestaat uit appartementen, horeca en andere voorzieningen. De Afrikaweg krijgt verder een groen karakter.

Boven de snelweg tussen de Afrikaweg en Mandelabrug komt een stationsplein waar de bus, trein en RandstadRail makkelijk bereikbaar moeten zijn voor de reiziger. ‘We willen hier een stevig verkeersknooppunt ontwikkelen. Fietsers kunnen via dit plein bijvoorbeeld makkelijk de A12 oversteken. We verbinden zo ook Rokkeveen beter met de rest van Zoetermeer’, aldus de wethouder.

Binnenkort ontvangen bewoners en ondernemers rond station en Afrikaweg een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het plan wordt deze gedetailleerder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan.

Bron: Gemeente Zoetermeer
Reageer op dit artikel