nieuws

MVRDV levert highline van Seoul op

Architectuur

De Engelse praten al jaren over de Garden Bridge, in Seoul weten ze van aanpakken. Daar heeft MVRDV een voormalig snelwegviaduct getransformeerd tot een park. Inwoners en bezoekers kunnen over een lengte van 983 meter wandelen langs bomen, planten, winkels en een heus theater. Het ontwerp ‘Seoullo 7017’ is bedoeld als een verzameling van kleine tuinen ieder met een eigen compositie, kleur, geur en identiteit.

MVRDV levert highline van Seoul op

Het park ligt direct naast het Centraal Station van Seoul en zorgt voor een aantrekkelijker, groener centrum. Het Skypark geldt ook als ‘kas’ waarin planten worden gekweekt die worden gebruikt voor stedelijk groen op andere locaties. Momenteel bestaat het park uit 228 lokale plantensoorten, verspreid over 645 potperken. De komende tien jaar komen er 24.000 bomen, struiken en bloemen bij.

Door de veranderende seizoenen krijgt het park iedere keer een andere uitstraling. In de herfst bijvoorbeeld krijgen de bomen felgekleurde bladeren van de esdoorn. De fruitbomen zorgen in het voorjaar voor een aangenaam, kleurrijk beeld.

Skygarden-mvrdv-Seoul. Fotograaf Ossip van Duivenbode

Foto Ossip van Duivenbode

Ontspanning

Het park is niet alleen bedoeld om te wandelen. Er zijn ook vijvers, trampolines, horecavoorzieningen, winkels en een theater. Bij deze onderdelen is het groen naar het dak verplaatst. Een rosarium en een magnoliapark maken het park compleet.

MVRDV won de opdracht in 2015 en heeft het winnende ontwerp uitgewerkt met de Nederlandse landschapsarchitect Ben Kuipers en de lokale bureaus DMP en KECC.

Projectgegevens:

Prijsvraag:
Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries samen met Wenchian Shi, Kyosuk Lee, Kai Wang, Ángel Sánchez Navarro, Jaewoo Lee, Antonio Luca Coco, Matteo Artico and Jaime Domínguez Balgoma

Partners: 
Landschapsarchitect: Ben Kuipers, Delft
Lokale architect: DMP, Seoul
Structuur: Saman Engineering, Seoul
Lokale landschapsontwerpers: KECC, Seoul
Duurzaamheid: EAN, Seoul
Architectonische structuur: Cross, Seoul
Industriële designers: Studio Makkink & Bey, Amsterdam
MEP: Samsin, Seoul
Civiele ingenieurs: Song Hyun R&D, Seoul
Verlichtingsontwerp: Viabizzuno, Milan, Italy en Nanam Ald, Seoul
App design: nhtv, Breda
Kostenberekening: Myong Gun, Seoul, Korea

Design Development:
Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries met Wenchian Shi, Kyosuk Lee, Mafalda Rangel, Daehee Suk, Daan Zandbergen, Kai Wang, Sen Yang en Dong Min Lee
Landschapsontwerp: Ben Kuipers landschapsarchitect, MVRDV
Lokale architect: DMP, Seoul
Structuur: Saman Engineering, Seoul
Lokale landschapsontwerpers: KECC, Seoul
Verlichtingsontwerp : Rogier van der Heide, MVRDV en Nanam Ald, Seoul

Construction:

Team: Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries met Wenchian Shi, Kyosuk Lee, Mafalda Rangel, Dong Min Lee
Landschapsontwerp: Ben Kuipers Landschapsarchitect

Gerelateerde artikelen

Skygarden Seoul-MVRDV

Render Ster van de Week – MVRDV’s voorstel voor Seoul Skygarden
Het voorstel van MVRDV in de ontwerpcompetitie van Seoul is de Render Ster van de Week. De stad was op zoek naar transformatievoorstellen voor een verlaten snelweg. MVRDV maakte hiervoor het plan ‘The Seoul Skygarden‘. Het voorstel van het bureau bestaat uit een 938 meter lange verhoogde snelweg naast het Centraal Station van Seoul. Met het plan beoogd het bureau en de stad meer groen in de omgeving te brengen, meer attractiviteit en meer gebruikersvriendelijk element voor de gehele buurt. Lees verder…

 

 

Reageer op dit artikel