nieuws

Meer ambitie voor Reigersbos Amsterdam

Architectuur

Meer ambitie voor Reigersbos Amsterdam

Eigenlijk is er maar weinig echt mis met de Reigersbos-buurt in Amsterdam Zuid-Oost. Helaas staan de beeldbepalende kantoren in het gebied al tien jaar leeg. Op de het Transformatieplein wil de gemeente toch eens weten hoe architecten tegen dit probleem aankijken.

Reigersbos bestaat eigenlijk uit een metrostation, een winkelpromenade en een aantal kantoorpanden daartussen middenin de wijk Gaasperdam. Verder van de binnenstad kan je binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen niet komen. Reigersbos ligt ongeveer net zover van de Dam als de vertrekhal op Schiphol. Maar wel goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Volgens projectmanager Iris van der Horst van de gemeente is er ook helemaal niet zoveel mis met de wijk. “Sterker nog, een van de leukste Amsterdamse markten vindt je iedere woensdag in dit winkelcentrum. Het is best een leuk gebied, waar je nu al veel functiemenging ziet.”

De wijk is pas in het midden van de jaren tachtig gebouwd, en voor de gemeente komt een aanpak van Reigersbos eigenlijk te vroeg. Maar de eigenaar van de leegstaande kantoren, REB Projects, wil de panden graag transformeren en wil van de gemeente duidelijkheid over wat er mogelijk is.  Van der Horst ziet wel dat verbetering van Reigersbos nodig is. “Maar de kunst van gebiedsontwikkeling hier is om het kind niet met het badwater weg te gooien.”

Stad en polder

Ook de beide architecten die zich over dit probleem bogen, waren positief verrast door de vriendelijke sfeer en openheid van de wijk. Volgens Roland van Bussel van Architecten aan de Maas is er weinig mis met de wijk, en is vooral de inrichting wat gedateerd. “Het is een logistiek fantastische plek, met goede verbindingen met de stad en het water en groen van het oude poldergebied. Maar het komt echt uit de jaren tachtig, met die functiescheidingen tussen metrostation en winkelgebied, de lelijke achterkanten van winkels en de weinig opvallende architectuur.”

Hij pleit ervoor om de kantoren een nieuwe functie te geven, bijvoorbeeld als werkgebouw voor kleine ateliers, en duidelijk herkenbaar in de omgeving te zetten door een aanpak van de gevel. De rest van het gebied kan cosmetisch worden aangepakt door de verhoogde metrobaan wat aan het gezicht te onttrekken, of er kan grootschalig worden ingegrepen door het dichtmaken van de woonblokken om de achterzijdes van de winkels aan het zicht te onttrekken, de winkelpromenade door te trekken en op meer plekken water terug te brengen.

beeld: HofmanDujardin

Periferie van de stad

Ook Michiel Hofman van Hofman Dujardin ziet mogelijkheden. “Dit gebied heeft al veel kwaliteit, alleen is de architectuur ouderwets en weinig uitnodigend. Maar Amsterdam explodeert, en dit gebied is qua afstand tot de stad vergelijkbaar met IJburg. We moeten die periferie van de stad beter gaan benutten.”

Hofman ziet vooral toekomst voor jonge mensen, voor wie het dichter bij het centrum steeds moeilijker wordt om woonruimte te vinden. Maar dan moet Reigersbos meer uitstraling krijgen. En daar is durf voor nodig. “Je kan mensen op deze plek iets bieden waarvoor ze in de binnenstad vermogend moeten zijn. Maar daarom iets wat er echt uitspringt, wat ambitie, innovatie en vrijheid uitstraalt. Schroom niet om kwaliteit in dit gebied te krijgen. Dan volgen andere, positieve ontwikkelingen vanzelf.”

Reageer op dit artikel