nieuws

Mecanoo ontwerpt bibliotheek LocHal Tilburg

Architectuur

Architectenbureau Mecanoo maakt de komende maanden het interieurontwerp voor de bibliotheek in de LocHal in de Tilburgse Spoorzone. De LocHal wordt een plek voor cultuur en ondernemerschap waar de Bibliotheek Nieuwe Stijl, de provinciale ondersteuningsorganisaties voor de kunst- en cultuursector bkkc, Kunstbalie en seats2meet een plek krijgen.

Mecanoo ontwerpt bibliotheek LocHal Tilburg

Mecanoo heeft een grote deskundigheid en wereldwijde ervaring in het ontwerpen van publieke plekken en meer specifiek bibliotheken. “We zijn verheugd dat Mecanoo met ons de Bibliotheek in de LocHal gaat vormgeven, zegt Peter Kok, directeur/bestuurder van de Bibliotheek Midden-Brabant. “Wij willen samen met hen en de andere partijen in de LocHal dit unieke gebouw maken tot een betekenisvolle plek in Tilburg. Een plek waar iedereen zijn talent kan ontwikkelen, waar je nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd, waar je nieuwe ideeën kunt toetsen, andere mensen kunt ontmoeten, kennis kunt ontwikkelen, verhalen kunt uitwisselen. Mecanoo staat voor deze brede betekenis van Bibliotheken.”

LocHal

Francine Houben, creatief directeur van Mecanoo architecten, voegt toe: “Wij kijken er naar uit om een Bibliotheek te ontwerpen die echt past bij Tilburg en haar inwoners, maar die ook aantrekkingskracht heeft op bezoekers van buiten. De LocHal heeft enorme potentie om een onvergetelijke plek voor Tilburg te worden.”

En Marcelle Hendrickx, wethouder Onderwijs en Cultuur van Tilburg, stelt met trots: “De Spoorzone in Tilburg is een plek die nationaal en internationaal tot de verbeelding spreekt. Dat geldt zeker ook voor de LocHal met de bibliotheek van de toekomst. Deze architect brengt onze ambitie op vorm en inhoud op een prachtige manier samen, is mijn overtuiging.”

Locomotiefloods

De locomotiefloods werd gebouwd in 1932 als transversale loods en werkplaats. De oorspronkelijke functie is bepalend geweest voor de architectuur van het gebouw dat nu een gemeentelijk monument is. Begin 2017 sluit de LocHal haar deuren voor een grondige renovatie waarbij de iconische architectuur van het gebouw behouden blijft en aangevuld wordt met nieuwe elementen zoals een stadsbalkon.

Gerelateerde artikelen

Mecanoo ontwerpt LocHal Tilburg

Mecanoo ontwerpt Openbare Bibliotheek Tainan, Taiwan
Mecanoo architecten heeft de competitie voor de nieuwe Openbare Bibliotheek van Tainan in Taiwan gewonnen. De bibliotheek van 35.000m2 krijgt de beschikking over leeszalen, bijzondere collecties, studieplekken, een kinderzone, café, conferentiezaal, auditorium en openbare patio’s. Het plan omvat tevens een toekomstige uitbreiding van 13.000m2. Mecanoo werkt samen met lokale partner MAYU architects+. Lees verder

Mid-Manhattan bibliotheek Mecanoo

Mecanoo presenteert eerste impressies van Mid-Manhattan bibliotheek in New York
In september 2015 kregen Mecanoo en het New Yorkse bureau Beyer Blinder Belle de opdracht om een van de binnenstedelijke filialen van de New York Public Library te renoveren. De impressies tonen een volledig nieuw interieur dat wordt gedomineerd door de ‘Long Room’, een indrukwekkende, vijf verdiepingen hoge ruimte gevuld met boeken en werkplekken. Lees verder

Meer resultaten voor mecanoo

Reageer op dit artikel