nieuws

Het Broerenhof herstelt deel historisch Zwolle

Architectuur

De grijze winkelpanden aan het Broerenkerkplein, Meerminnenplein en de straten Achter de Broeren en Kleine A in Zwolle gaan plaats maken voor Het Broerenhof. BP+Architectuur, initatiefnemer van het project, maakte een plan bestaande uit historische stadspanden aan het water om te wonen, werken en te winkelen.

Het Broerenhof herstelt deel historisch Zwolle

Kees van Nieukerken van BP+Architectuur stoorde zich aan het huidige deel van de binnenstad dat volgens hem niet thuis hoort in een historisch centrum. Hij wil dan ook het stadsdeel de uitstraling geven die de Zwolse binnenstad recht doet en de geschiedenis en sfeer van deze plek uit het verleden terugbrengen. Aan de hand van een kadastraal minuutplan uit 1832, oude foto’s en enkele nog bewaard gebleven bouwaanvragen, is het plan voor Het Broerenhof vormgegeven.

Reconstructie Het Broerenhof Zwolle door BP+A

De straten Achter de Broeren en de Vossensteeg worden historisch gereconstrueerd en herbouwd. In de teruggebrachte authentieke bebouwing zal met name gewoond kunnen worden. Het Broerenhof biedt tevens ruimte aan cafés, eethuisjes, kunstenaarsateliers en werkplaatsen van ambachtslieden. Ook is het voorstel de waterloop de Kleine Aa voor een gedeelte terug te brengen. De winkels aan de overkant krijgen meer ruimte in de vorm van groen, terrassen en wandelgebied. De nieuwe dynamiek in het gebied draagt bij aan het ontstaan van nieuwe looproutes, waardoor andere binnenstadsdelen beter bereikbaar zijn.

Fietsenstalling

De Vispoortenplas wordt weer een plein en krijgt opnieuw de entreefunctie aan deze kant van de binnenstad. Binnen het plan zijn er mogelijkheden om een grootschalige ondergrondse fietsenstalling voor minimaal 1500 fietsen te integreren.  Het Broerenkerkplein behoudt daarnaast de groenfunctie voor spelen, lezen en luieren aan de waterkant. En blijft een uitstekende locatie voor festivals, optredens en allerlei evenementen.

Het plan wordt uitgevoerd door BP+Architectuur, Van Beek Lederwaren, Jansen Vastgoed en Trebbe Oost & Noord.

Foto's

Reageer op dit artikel