nieuws

Bouw LocHal Tilburg van start

Architectuur

Vandaag is in de Spoorzone Tilburg het startsein gegeven voor de bouw van de LocHal. De voormalige monumentale treinenwerkplaats De Lochal krijgt een nieuwe bestemming met de vestiging van een stadsbibliotheek en diverse provinciale instellingen die gelieerd zijn aan kunst, cultuur, kennisontwikkeling en ondernemerschap.

Bouw LocHal Tilburg van start
Impressies: 3dStudio Prins

In opdracht van de Gemeente Tilburg ontwierp het team van CIVIC architects, Braaksma & Roos architecten, Arup en Inside Outside een nieuw publiek gebouw. Binnen de contouren van de industriële locomotiefloods zal de LocHal plaats bieden aan een stadshal met een groot forum, werkplekken, conferentiezalen, expositieruimtes, collectieruimtes, een muziekzaal en een horecafunctie.

Het ruimtelijk ontwerp sluit aan bij het idee van een open en productieve werkplaats voor ‘kennis halen’,  ‘kennis maken’ en ‘co-creatie’. Dit gebeurt op het traplandschap, in publieke werkplaatsen en ateliers die verspreid door het gebouw liggen en die het functioneren van de organisaties, de collectie en exposities organiseren.

Civic Architects LocHal TIlburg

Het gebouw vervult een pioniersfunctie in de totaalontwikkeling van het 75ha tellende Tilburgse spoorzonegebied. De nieuwe LocHal verbindt en activeert aan alle kanten publieke routes en plekken. Door de ligging in het openbaar vervoersknooppunt en de transparantie naar het spoor verleent de locatie een aanzuigende werking voor de uitwisseling van kennis en informatie op schaal van het gehele spoornetwerk.

Tussenklimaat

De open stadshal krijgt een tussenklimaat passend bij de functie als overdekt forum, zitplekken op de trap worden verwarmd en gekoeld en kantoren hebben een eigen subklimaat. Zo wordt een flexibel en comfortabel klimaat gecreëerd met behoud van de monumentale schil.

In een intensief co-creatie traject hebben de bureaus Civic Architects, Braaksma & Roos en Inside-Outside het architectonisch ontwerp gemaakt. Arup leverde alle overige adviesdiensten. Binx heeft het project als Engineer & Construct opgepakt. Bibliotheek Midden-Brabant heeft Mecanoo aangetrokken om de inrichting van de bibliotheek te verzorgen.

Naar verwachting wordt de LocHal in 2018 voor de Tilburgers opengesteld.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Omvang: 11.200 m2
Programma: Bibliotheek midden-brabant, BKKC, kunstbalie, Seats2Meet, Stadsforum, Horeca,
Architect: CIVIC – TheCloudCollective
Restauratie architect: Braaksma & Roos architecten
Interieur & textiel:  Inside Outside – Petra Blaisse
Inrichting bibliotheek: Mecanoo architecten

Adviseurs gemeente
Bouwmanagement: Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs
Adviseur technieken: Arup (constructief ontwerp, installatieontwerp,bouwfysica, duurzaamheid, lichtontwerp, brandveiligheidsadvies en akoestisch ontwerp.)
Aannemer Engineer & Build: Binx Smartility
Adviseurs Binx Smartility:
– VDNDP bouwingenieurs (uitwerkend architect);
– F. Wiggers ingenieursbureau (uitwerkend constructeur)
– ABT Wassenaar (bouwfysica, akoestiek, brand)
– SOM= (gebouwexploitatie)
– Linneman bouw en advies (BREEAM certificering)
Glazen zaal: Octatube
Ontwerp & Coördinatie: CIVIC – TheCloudCollective, Braaksma & Roos architecten, InsideOutside en Arup
Visualisaties: 3dStudio Prins

Gerelateerde artikelen

Mecanoo ontwerpt LocHal Tilburg

Mecanoo ontwerpt bibliotheek LocHal Tilburg
Achitectenbureau Mecanoo maakt de komende maanden het interieurontwerp voor de bibliotheek in de LocHal in de Tilburgse Spoorzone. De LocHal wordt een plek voor cultuur en ondernemerschap waar de Bibliotheek Nieuwe Stijl, de provinciale ondersteuningsorganisaties voor de kunst- en cultuursector bkkc, Kunstbalie en seats2meet een plek krijgen. Lees verder….

 

Video: Vlaams-Nederlands Paviljoen door CIVIC & MATTERS, The Cloud Collective
The Cloud Collective realiseerde begin dit jaar een tijdelijk paviljoen op de Buchmesse Frankfurt waarin Vlaanderen en Nederland zich presenteerden. Na eerder een projectbespreking te hebben gepubliceerd is het nu de beurt aan een video waarin duidelijk wordt hoe de bezoekers het paviljoen hebben ervaren. Lees verder…

Reageer op dit artikel