nieuws

Architectuur van verandering

Architectuur

In de rubriek Issues bespreken we de verschillende aspecten die bij transformatie aan de orde komen. Hoe breng je de kansen van nieuw gebruik inzichtelijk? Met welke ingrepen kan een bestaand gebouw het nieuwe gebruik faciliteren? En hoe neem je de samenleving mee in dit proces van transformatie?

Architectuur van verandering
Foto: Anneloes de Koff

Bestel nu een los exemplaar

Leon van Meijel beschrijft hoe een transformatiekader kan bijdragen aan een succesvolle transformatie. Door vroeg in het proces na te denken over de potentie van het bestaande erfgoed, kan men de kwaliteiten en doelstellingen duidelijk vastleggen. Op deze manier kan een architect deze aspecten meenemen in het ontwerp.

Architectonische ingrepen

Anneloes de Koff gaat in op de mogelijkheden van een modulair bouwsysteem bij een transformatieproject. De moderne technieken leiden tot veel nieuwe mogelijkheden. Dit geeft architecten de vrijheid om tot nieuwe ontwerpoplossingen te komen.

Maxime Vink en Jeroen Beestman pleiten voor een tweede leven voor de leegstaande kantoren in Nederland. Met slimme ingrepen zijn de oude gebouwen te transformeren naar een prettige woonomgeving. Maar dit vraagt wel om een flexibele houding van de architect.

Beeld: Open Kaart

Samenwerking

Pieter Graaff vertelt over het belang van een goede dialoog tussen de architect en de gebruiker. Juist bij een transformatie kan deze gebruiker waardevolle informatie geven over de gebreken van het gebouw. Het is vervolgens aan de architect de uitdaging om deze knelpunten te vertalen naar een integraal ontwerp.

Lees de uitgebreide artikelen in het meinummer van de Architect.

Bestel nu een los exemplaar

Reageer op dit artikel