nieuws

Hoge Raad van KAAN op cover Jaarboek

Architectuur

Hoge Raad in Den Haag door KAAN Architecten siert dit jaar de cover van het Jaarboek Architectuur 2016/2017. Het gaat weer goed met de architectuur in Nederland. Opdrachtgevers hebben meer aandacht voor de architectuur en ook internationaal gaat het goed, vatte moderator Indira van ‘t Klooster de teneur goed samen.

Hoge Raad van KAAN op cover Jaarboek

Het ‘centerfold’ gebouw was tevens de plek waar het nieuwe Jaarboek Architectuur werd gepresenteerd. De onthulling van de cover is traditiegetrouw het hoogtepunt van deze bijeenkomst. De uitkomst dit jaar was niet echt een verassing, zeker niet toen ook Kees Kaan voor aanvang aanschoof in de rij voor security van de Hoge Raad.

De jury die de Hoge Raad vorig jaar de ARC16 Architectuur Award toekende, zag in het gebouw een klassieker. Deze voorspelling is uitgekomen want sindsdien won het gebouw verschillende andere prijzen en nu dus de voorkant van het Jaarboek Architectuur. De foto van Fernando Guerra toont het atrium met daarin een ‘weggeveegde’ persoon, een techniek die onder architectuurfotografen trending lijkt te worden.

Tot andere bekende projecten behoren het Stadhuiskwartier in Deventer door Neutelings Riedijk Architecten, het Cultureel forum Ligne door Rapp + Rapp / Jonathan Penne en Museum Voorlinden door Kraaijvanger Architects. Opvallend is voorts de grote hoeveelheid kleine projecten waaronder kantoren, woonhuizen en -boerderijen, die dit jaar in het Jaarboek Architectuur staan.

Criticus Kirsten Hannema die dit jaar samen met Robert Jan de Kort en Lara Schrijver de redactie van het Jaarboek Architectuur vormt, wierp de vraag op wie zich nog aan architectuur waagt. Ze signaleerde veel twijfel over de mogelijke rol van architectuur op dit moment. Tegelijkertijd zag ze een bemoedigend teken in de vele projecten die voortkomen uit een behoefte om een cultureel maatschappelijke bijdrage.

Daarna discussieerden Anna Mackic en Loerien Beijart van Studio LA met rijksbouwmeester Floris Alkemade losjes over de mogelijkheden het architectonische denken breder in te zetten. Hoe moeilijk dat is bleek wel uit de Bijlmerbajes waar 600 asielzoekers tijdelijk zijn gehuisvest. Kun je die gevangenis aanpassen en wat is de rol van de architect daarbij, als ethische kwesties zijn wegbezuinigd?

Het overvolle programma werd afgesloten door filosofe Marjan Slob die zei te griezelen van ontwerpers die zich aandienen als sociale hervormers. Soms botsen belangen blijvend in een stad. Laat de politiek die knoop doorhakken en zorg ervoor dat politici zich niet achter architecten verschuilen, hield ze haar gehoor voor.

Bij de overhandiging van het Jaarboek Architectuur nuanceerde Kees Kaan deze stelling. Politiek en architectuur moeten hun werk doen, maar architectuur kan ook inzichtelijk maken waar politiek over gaat.

Reageer op dit artikel