nieuws

De Zwarte Hond ontwerpt woningen Kerkplein Arnhem

Architectuur

In Arnhem is het nieuwe plan voor het woongebouw aan het Kerkplein gepresenteerd. Het ontwerp door De Zwarte Hond wordt gekarakteriseerd door de verticaal gelede gevels. Verschillende volumes reduceren de schaal van het blok, terwijl het duidelijk als een geheel leesbaar blijft.

De Zwarte Hond ontwerpt woningen Kerkplein Arnhem
beeld: De Zwarte Hond

In het ontwerp grijpen twee L-vormige volumes in elkaar, met een verbijzondering op de hoek. Qua schaal en materiaal sluit het gebouw aan op de context, waaronder het stadhuis, gerechtsgebouw en de kerk. Door de verticale lijnen vormt het gebouw een overgang tussen de gesloten bestaande panden en het toekomstige filmhuis door DP6. De diepe negges zorgen voor privacy voor de bewoners in de drukke binnenstad.

Dubbelhoge ruimten

In het gevelontwerp worden plantenbakken en geveltuinen geïntegreerd. Bijvoorbeeld aan de open galerij die de woningen via de eerste verdieping ontsluit. In totaal liggen in het blok dertien woningen die niet individueel herkenbaar zijn. Ze worden alle voorzien van een ruimtelijke vide en een dakterras, terwijl de indeling voor elke woning anders wordt.

beeld: De Zwarte Hond

Tweede ontwerp

De Zwarte Hond werd gevraagd nadat een eerder ontwerp van Inbo veel discussie opriep. Veel raadsleden vonden dat ontwerp te ‘gewoon’. Het nieuwe plan is om die rede pas bekend gemaakt nadat het kwaliteitsteam en de gemeente al goedkeuring hebben gegeven.

eerder ontwerp, beeld: Inbo

Reageer op dit artikel