nieuws

5 inspirerende blogs op een rij

Architectuur

Dagelijks prikkelen onze bloggers op de Architect met een persoonlijke kijk op de actuele gebeurtenissen én opvallende kwesties in de eigen omgeving. Aan het einde van de maand is het tijd om de balans op te maken en zetten we vijf inspirerende blogs op een rij.

5 inspirerende blogs op een rij
Still uit de film The Architect (2016). Bron: vimeo

Van wie is dit gebouw? – door Pieter Graaff
Stel, je wilt een huis laten bouwen, maar de architect die je in de arm neemt heeft zoveel ideeën en ambities dat je je begint af te vragen; wiens droomhuis bouwen we nu eigenlijk? Het is de plot van de met clichés doorspekte speelfilm ‘The Architect’ uit 2016. Met in de hoofdrol een overdreven, maar herkenbaar stereotype van de beroepsgroep.

 

Minimetropool – door Matthijs de Boer

Vanuit Nederland spiegelen we ons graag aan fantastische metropolen, die economisch goed draaien en waar een hoge mate van stedelijkheid bestaat. Zoals Singapore, Seoul of New York. Dan wordt eigenlijk meteen duidelijk dat en waarom Nederland, of de Randstad, of Amsterdam geen aanspraak kan maken op de titel metropool. Het is inspirerend om, in plaats van naar het onbereikbare ideaal van die supersteden eens te kijken naar een superkleine stad, de minimetropool Tórshavn.

 

Transformatie zaak voor nieuwe architect – door Harm Tilman

RCR Arquitectos krijgt dit jaar de prestigieuze Pritzkerprijs. Wie, zul je zeggen? Eerlijk gezegd ken ik dit architectentrio uit Catalonië nauwelijks. Ik heb wel eens een special van El Croquis met hun werk doorgebladerd, en een jaar of tien geleden bezocht ik een bibliotheek die ze in Barcelona hadden gemaakt. Een mooi gebouw, dat wel, met prachtige binnentuinen en industriële corridors. Maar ook een gebouw dat veraf stond van de opgaven die destijds in Nederland aan de orde waren.

 

Afleiding is het brood van de schrijver – door Catherine Koekoek

Staying home or flying away Blog Catherine Koekoek Foto Rosa de Luis

Foto: Rosa de Luis

Ik schrijf en tijdens dat schrijven krijgen mijn gedachten langzaam vorm. Alleen wil het deze keer niet zo lukken: er zijn te veel losse flarden en fragmenten die zich aan me opdringen maar die geen structuur vormen, geen verhaal.

 

 

 

Van wie is de straat? In 1972 en 2016; zoek de verschillen… – door Jan van Vlerken

Credit line: Archieven Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Van den Bichelaer

Credit line: Archieven Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Van den Bichelaer

De straat, vorm van samenleven. De titel van een veel besproken -en goed bezochte- tentoonstelling in het Eindhovense van Abbemuseum in 1972. Het is ook de titel die meteen suggereert dat een straat meer is dan alleen maar een manier om van A naar B te komen.

Reageer op dit artikel